Colaborare pentru susţinerea orei de religie, la Braşov
Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, s-a întâlnit la sfârşitul săptămânii trecute cu toţi directorii şcolilor şi liceelor din judeţul Braşov. Întâlnirea a avut loc la Colegiul Naţional „Sfântul Andrei Şaguna“ din Braşov şi a avut ca temă de discuţie colaborarea dintre Biserică şi instituţiile de învăţământ pentru sprijinirea orei de religie.
La întâlnire au fost prezenţi şi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar General din judeţul Braşov, amintind aici pe inspectoarea generală Ariana Oana Bucur, inspectoarea de religie, Elena Popa şi alţi colaboratori. Scopul întâlnirii a fost acela de a colabora în perioada imediat următoare pentru ca ora de religie să se desfăşoare în continuare în şcolile şi liceele din judeţ.
„Ne-am bucurat foarte mult de modul în care au înţeles să ne primească în această şedinţă specială. Tema orei de religie a fost înţeleasă peste aşteptările noastre. Am fost încurajaţi şi am primit promisiunile directorilor că vor face tot ce le stă în putinţă să ajungă la timp formularele de cerere pentru înscrierea la orele de religie, până în 6 martie, după care vor fi centralizate, iar ora de religie se va desfăşura în continuare aşa cum se cuvine, prin profesorii noştri titulari. Le-am prezentat cele două hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care vin în sprijinul legăturii directe între Biserică şi Şcoală, între parohii şi instituţiile de învăţământ, prin parteneriatele care vor fi încheiate. Am primit promisiunea că vor colabora cu noi pentru a realiza filiala judeţeană a Asociaţiei Naţionale «Părinţi pentru Ora de religie». Sunt foarte mulţi profesori care au copii în şcoli şi au apreciat rolul pe care îl are educaţia religioasă în formarea unui copil“, ne-a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
Întâlnire cu profesorii de religie
IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Laurenţiu s-a întâlnit în aceeaşi zi cu profesorii de religie din judeţul Braşov. Întâlnirea a avut loc la Colegiul Naţional „Unirea“ din Braşov şi a avut ca scop încurajarea dascălilor de religie pentru a depune eforturile necesare ca elevii să se înscrie la orele de educaţie creştină.
„Am recunoscut cu toţii că nu ne-am făcut datoria aşa cum ar fi trebuit şi că acum suferim consecinţele. Le-am făgăduit că-i vom sprijini pentru a-şi recăpăta locurile de muncă, dar îi vom controla mai mult şi mai des pentru a vedea cum se desfăşoară orele de religie, încât ele să-şi îndeplinească rolul educativ şi nu cel instructiv. Toate acestea au fost încununate de sprijinul şi declaraţiile făcute de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean, care ne-au încurajat şi ne-au asigurat de tot sprijinul“, a mai spus Părintele Mitropolit Laurenţiu.
Cu ocazia întâlnirii cu dascălii de religie, IPS Mitropolit Laurenţiu i-a îndemnat pe reprezentanţii Protopopiatului Braşov să roage preoţii de la parohii ca în duminicile rămase până în 6 martie, termenul-limită pentru depunerea cererilor de înscriere la ora de religie, să anunţe credincioşii din biserici asupra acestei condiţii legale stabilite pentru ca elevii să beneficieze în continuare de educaţia religioasă în şcoli.