Colegiul „Ion Luca Caragiale” din Ploiești, la 155 de ani de existență
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit luni, 4 noiembrie 2019, o slujbă de Te Deum la Colegiul Național „Ion Luca Caragiale” din Ploiești, care a împlinit anul acesta 155 de ani de la înființare. De asemenea, ierarhul a binecuvântat două icoane lucrate în mozaic, cu chipul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, ocrotitorii spirituali ai acestei instituții de învățământ începând din anul 1866.
Manifestările dedicate împlinirii a 155 de ani de la înființarea Colegiului Național „Ion Luca Caragiale” din Ploiești, care a dat României 27 de academicieni, au început cu o slujbă de Te Deum săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cadrul evenimentului, ierarhul a binecuvântat și două icoane lucrate în mozaic cu Sfinții Apostoli Petru și Pavel, ocrotitorii spirituali ai colegiului din anul 1866.
La final, Preasfinția Sa a explicat de ce au fost binecuvântate cele două icoane și a amintit că în cadrul instituției de învățământ a funcționat și o capelă. „Dintru început, școala în care ne aflăm a fost așezată sub ocrotirea Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Așa a fost din anul 1866, până în anul 1952. Atunci, s-a hotărât schimbarea numelui din Liceul «Sfinții Apostoli» în Liceul «Ion Luca Caragiale». Așa au fost vremurile respective, iar noi avem datoria să cinstim hotărârile întemeietorilor de instituții și ale celor care au ctitorit această școală. De aceea, astăzi au fost binecuvântate cele două icoane în mozaic, care reprezintă pe sfinții ocrotitori ai dumneavoastră și care sunt modele pentru slujitorii Bisericii, pentru tineri și pentru toți cei care sunt doritori de înțelepciune. Aici a fost o capelă, care s-a bucurat de donații ale unor oameni importanți de la sfârșitul veacului 19. Era o capelă în care elevii mergeau la slujbe, nu obligați, ci pentru că așa era tradiția vremii. Colegiul în care ne aflăm a concurat cu școli celebre din București, din Craiova și din alte locuri importante ale țării, nu doar prin arhitectura deosebită, întrucât a beneficiat la început de planurile arhitectului Toma Socolescu, ci și pentru ceea ce s-a întâmplat aici. Arhitectura școlii, frumusețea aceasta văzută, s-a împletit cu frumusețea din interiorul elevilor și profesorilor”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.
Importanța acestui moment aniversar pentru învățământul prahovean a fost evidențiată de profesorul Nicolae Anghelescu, inspector școlar general al ISJ Prahova. „Mulțumim celor care au avut această inițiativă și au realizat frumoasele icoane ce vor sta alături de aceste impresionante înscrisuri, plăcile cu șefii de promoție, cu academicienii pe care acest colegiu legendar i-a dat și cu directorii acestei unități de învățământ”, a spus profesorul Nicolae Anghelescu.
Colegiul ploieștean are și o bibliotecă bogată cu peste 90.000 de volume. Aici, sunt păstrate cărți valoroase, precum Biblia de la Sankt Petersburg din anul 1819, Regulamentul Organic din anul 1832 și Codicele lui Alexandru Ioan Cuza.