Colindători în catedralele transilvane

Data: 18 Decembrie 2013
Peste 500 de colindători din Arhiepiscopia Sibiului au colindat în Catedrala mitropolitană din Sibiu, aducând vestea Naşterii Domnului. La Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca a avut loc un concert de colinde tradiţionale româneşti, susţinut mai multe coruri din municipiu. 
 
Copii de la Grădiniţa „Sfântul Dimitrie“ a Arhiepiscopiei Sibiului, elevi de la şcolile gimnaziale şi liceele din mai multe localităţi ale judeţului şi de la Centrul de zi de la Biserica „Înălţarea Domnului“ din cetatea transilvană au continuat şi în acest an tradiţia împământenită deja, de a veni în preajma Crăciunului în Catedrala mitropolitană şi a-l colinda pe Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
 
Însoţiţi de profesorii de religie şi de muzică, de preoţii parohi şi de părinţi, elevii sibieni au cântat colinde în Catedrală, unde au fost prezenţi alături de IPS Mitropolit Laurenţiu şi slujitori ai lăcaşului de cult, inspectorul şcolar general al judeţului Sibiu, prof. Ştefan Firu, inspectorul de religie de la Arhiepiscopia Sibiului, dr. Sorin Joantă, inspectorul de religie, prof. Măriuca Neagu, cadre didactice, precum şi părinţi ai copiilor.
 
IPS Mitropolit Laurenţiu i-a felicitat pe profesorii care se ocupă îndeaproape ca tradiţiile româneşti să fie duse mai departe de tinerii şi copiii din instituţiile şcolare. 
 
„Acest moment este un examen al credinţei noastre şi al tradiţiei noastre româneşti, al românismului din noi. Cele două mari comori pe care trebuie să le păstrăm sunt credinţa venită de la Dumnezeu şi valorile tradiţionale ale neamului nostru. Aceste valori depăşesc simpla rânduială tradiţională, pentru că nu sunt doar tezaure folclorice, ci şi valori spirituale ale neamului, care s-au născut şi au crescut în Biserică. De aici s-au dus în casele credincioşilor şi apoi s-au îndreptat înapoi spre Biserică, pentru a mulţumi lui Dumnezeu“,  a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.

Peste 500 de elevi colindători

Alături de colegii lor de la şcolile din oraş, foarte mulţi elevi de la instituţiile de învăţământ din localităţi precum Miercurea Sibiului, Jina, Avrig sau Cristian au adus la Catedrala mitropolitană colindul sfânt, gândurile bune şi tradiţiile transilvane.
 
„În această seară au fost peste 500 de colindători în Catedrala mitropolitană din Sibiu, îmbrăcaţi româneşte şi cu sufletele pline de bucurie şi de speranţă. Avem încrederea că gândul lor şi glasul care aduc colindul în faţa altarului şi a IPS Mitropolit Laurenţiu vor aduce bucurie tuturor“, ne-a spus insp. dr. Sorin Joantă.
 
Între colindători s-au aflat şi grupuri de elevi de la mai multe şcoli aflate în circumscripţia unei parohii, iar preoţii şi cadrele didactice au colaborat pentru pregătirea copiilor.
 
„Mulţumim IPS Mitropolit Laurenţiu, pentru primirea plină de dragoste, şi cadrelor didactice implicate în aceste manifestări deosebite“, a spus insp. prof. Măriuca Neagu. Copiii şi profesorii îndrumători au primit din partea IPS Mitropolit Laurenţiu dulciuri, iconiţe şi calendare.

Colinde la Catedrala din Cluj-Napoca

La Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca a avut loc, după slujba Vecerniei, în prezenţa Preasfinţitului Vasile Someşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, un concert de colinde tradiţionale româneşti susţinut de mai multe coruri din municipiul Cluj-Napoca. 
 
Au evoluat în faţa publicului clujean: Corul Catedralei Mitropolitane şi Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica al Facultăţii de Teologie Ortodoxă, dirijate de pr. Vasile Stanciu, şi Grupul coral „Hrisostom“ al Seminarului Teologic Ortodox, dirijat de diac. Daniel Mocanu. 
 
Au interpretat colinde româneşti şi corurile bisericilor clujene „Naşterea Domnului“, „Sfântul Dimitrie cel Nou“ şi „Înălţarea Sfintei Cruci“, coordonate de Radu Pintea, pr. Cornel Felecan şi pr. Gavril Vârva. 
 
De asemenea, a fost invitat pentru a susţine un recital de colinde şi Corul „Magnificat“ al Bisericii greco-catolice „Schimbarea la faţă“, sub bagheta dirijorului Alexandru Suciu. 
 
La finalul evenimentului, PS Episcop Vasile Someşanul a vorbit celor prezenţi despre exemplul de iubire şi bunătate al Mântuitorului Iisus Hristos, Care S-a întrupat din Sfânta Fecioară prin lucrarea Sfântului Duh, pentru mântuirea neamului omenesc. La sfârşit, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pr. prof. dr. Vasile Stanciu, în calitate de organizator, a oferit corurilor participante şi dirijorilor diplome de participare.(Ştefan Mărculeţ, Andreea Pâgleşan)