Colinde şi tradiţii de Crăciun, în Transilvania

Data: 15 Decembrie 2013
În această perioadă, colindătorii transilvăneni vestesc Naşterea Domnului Iisus Hristos, aşa cum odinioară au binevestit îngerii şi păstorii, la Bethleem. Prin colinde, credincioşii de azi se alătură corului de îngeri care cântă în cer, unindu-şi vocile cu toţi strămoşii care, de mai bine de 2000 de ani, au adus vestea minunată. 
 
Corul „Armonia“ din Baia Mare a susţinut sâmbătă, 14 decembrie, un concert de colinde tradiţionale în Catedrala mitropolitană din Sibiu. La concert au participat Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, preoţi slujitori la Catedrala mitropolitană şi numeroşi credincioşi. În această perioadă, la Sibiu are loc o serie de concerte de colinde susţinute de coruri din oraş, precum cel al Catedralei mitropolitane, al studenţilor Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“, precum şi din alte părţi ale ţării. Seria de concerte din acest an a fost deschisă sâmbăta aceasta de corul „Armonia“ din Baia Mare, dirijat de profesoara Mihaela Bob Zăiceanu. Colindele tradiţionale româneşti, cele specifice Maramureşului şi Ardealului, precum şi altor zone ale ţării au răsunat în Catedrala mitropolitană din Sibiu, creând o atmosferă deosebită, de mare sărbătoare. Înveşmântaţi în costume ce amintesc de portul popular transilvănean, în care albul şi negru simbolizează puritatea sufletească, dar şi sobrietatea şi starea de pocăinţă a creştinului, coriştii din Baia Mare au oferit sibienilor o seară duhovnicească specifică marilor sărbători din an. 
 
IPS Mitropolit Laurenţiu le-a mulţumit, la sfârşitul concertului, pentru drumul lung făcut pentru a colinda la Sibiu, locul unde Sfântul Andrei Şaguna, care a păstorit şi pe înaintaşii lor, din nordul Ardealului, cheamă spre închinare şi cinstire pe toţi fraţii de neam şi credinţă.
 
„Vă mulţumim pentru dragostea şi credinţa dumneavoastră şi pentru că aţi pus fiecare alături de celălalt atât dragostea cât şi darul primit de la Dumnezeu, cel al cântării, pentru a realiza împreună aceste armonii. Aţi încercat să imitaţi frumuseţea inegalabilă şi de nedescris a cântărilor îngereşti, aşa cum încearcă, de fapt, toate corurile care-L slăvesc pe Dumnezeu“, a subliniat ierarhul.
 
La final, oaspeţii din Nordul Transilvaniei au avut posibilitatea să se închine la racla în care este păstrat capul Sfântului Andrei Şaguna, dar şi la cea în care se află celelalte părţi din moaştele marelui mitropolit. 
 
Coriştii au primit, apoi, daruri de la IPS Mitropolit Laurenţiu, au fost binecuvântaţi şi li s-a adresat invitaţia de a veni şi în următorii ani să colinde la Sibiu. Urările de bine şi mulţumirile au venit prin cânt, coriştii maramureşeni interpretând tradiţionale melodii menite să exprime recunoştinţa colindătorilor şi gândurile lor bune. Corul „Armonia“ a fost înfiinţat în anul 2000 de iubitori ai muzicii religioase şi tradiţionale româneşti. Până în prezent, corul a susţinut concerte în ţară şi în străinătate, oferind momente de bucurie duhovnicească celor care au audiat interpretările lor armonioase.

Festivalul „Episcop Nicolae Ivan“

Zeci de copii din judeţele Cluj şi Bistriţa Năsăud au încântat cu colinde şi tradiţii de Crăciun inimile spectatorilor din cadrul celei de-a treia ediţii a Festivalului-concurs de colinde şi tradiţii de Crăciun „Episcop Nicolae Ivan“, desfăşurat sâmbătă, 14 decembrie, la Cluj-Napoca. 
 
Evenimentul a avut loc în sala Auditorium Maximum a Universităţii „Babeş-Bolyai“ în prezenţa Înaltpreasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a profesorilor coordonatori ai grupurilor participante, a părinţilor şi familiilor, veniţi cu toţii să-i susţină pe elevii. În deschidere, inspectorul de religie al judeţului Cluj, pr. Marian Sidon, moderatorul evenimentului, a prezentat pe scurt obiectivele acestui Festival-concurs ajuns la a III-a ediţie.
 
Pe scenă au urcat 14 cete de colindători din judeţele Bistriţa-Năsăud şi Cluj, îmbrăcaţi în costume tradiţionale. Tinerii au prezentat în faţa publicului şi a juriului de specialitate colinde tradiţionale şi diferite obiceiuri şi tradiţii de Crăciun. Deschiderea reprezentaţiilor a fost făcută de un grup de elevi ai Liceului Tehnologic special „Samus“ din Cluj-Napoca, care au emoţionat publicul prin interpretarea unor colinde de Crăciun în limbaj mimico-gestual. Ei au fost coordonaţi de profesorul de religie Vasile Gorcea.
 
La finalul manifestării, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei i-a felicitat pe elevii participanţi şi pe profesorii coordonatori şi le-a vorbit despre importanţa păstrării tradiţiilor: „Merită laude şi dascălii, tinerii, copiii noştri care astăzi s-au manifestat frumos aici. Avem nădejde că ei vor crea o lume mai bună, mult mai bună“.
 
Pe durata deliberării câştigătorilor celei de-a treia ediţii a festivalului, Corul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. Petru Stanciu, a susţinut un recital de colinde tradiţionale. După acest moment, a urmat premierea câştigătorilor. Pe locul I s-au clasat grupul de colindători din Spermezeu şi grupul „Belciugarilor“ din Ilva Mare, care au prezentat Jocul Caprei.
 
IPS Mitropolit Andrei i-a binecuvântat pe toţi participanţii şi le-a oferit daruri tuturor. Tot în acest cadru, ierarhul a premiat şi un grup de elevi rromi, olimpici la diferite concursuri şi olimpiade naţionale şi internaţionale şi pe profesorii acestora. Festivalul-concurs de colinde „Episcop Nicolae Ivan“ a fost iniţiat în 2011, pe 3 decembrie, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la reactivarea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.  

Colinde în Arhiepiscopia Alba Iuliei

În această perioadă au loc mai multe festivaluri de colinde pe cuprinsul Arhiepiscopiei Alba Iuliei. Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ Geogel, Protopopiatul Aiud, în colaborare cu primăria comunei Ponor, a organizat a IV-a ediţie a Festivalului de colinde „Deschide uşa, creştine!“, care a avut loc ieri, 15 decembrie, la Căminul cultural din localitate. Alături de colindători au fost prezenţi, ca invitaţi speciali, Ciprian şi Mihaela Istrate.
 
Şcoala Gimnazială din comuna Crăieşti, judeţul Mureş, în colaborare cu Parohia Ortodoxă din localitate, a organizat Festivalul „Colinde, colinde!“, ediţia a II-a, la Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Crăieşti. Aici au participat grupuri de colindători de la şcolile gimnaziale din Crăieşti, Pogăceaua, Şincai, Fărăgău, Urmeniş, judeţul Bistriţa Năsăud, şi Corul mixt al bisericii din localitate. 
 
Festivalul s-a desfăşurat la iniţiativa prof. Diana Gaurean, director al şcolii din Crăieşti, în colaborare cu parohul Laonida Gaurean, în parteneriat cu şcolile din localităţile vecine, în scopul promovării valorilor creştine, prin interpretarea colindelor, contribuind astfel la păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor din zonă.

Festivalul „Noi umblăm a colinda“ la Oradea

La Oradea s-a desfăşurat, pe 12 decembrie, cea de IX-a ediţie a Festivalului de colinde „Noi umblăm a colinda“, organizat de Episcopia Oradiei în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor (ISJ), Consiliul Judeţean Bihor, Palatul Copiilor şi Elevilor din Oradea, Protopopiatul Oradea şi Asociaţia Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (AFOREO), cu sprijinul Era Shopping Park.
 
Festivalul are ca scop identificarea şi promovarea colindului creştin autentic şi cuprinderea sa într-o culegere de colinde tradiţionale din Bihor. El se adresează elevilor de la toate unităţile de învăţământ din judeţ, indiferent de ciclul de învăţământ şi este structurat pe două secţiuni: Colinde bihorene inedite (culese de la colindătorii în vârstă din sat) - sub formă de concurs şi, cea de a doua, Colinde de largă circulaţie. 
 
Acest eveniment promovează tradiţiile creştin-ortodoxe, în scopul de a le transmite tinerei generaţii, în stare nealterată. Mai mult, acesta este un eveniment care oferă publicului ocazia de a retrăi atmosfera de odinioară din preajma marelui praznic al Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos.
 
Festivalul a fost precedat de o paradă a costumelor populare care s-a desfăşurat în centrul municipiului Oradea, pe porţiunea pietonală a străzii Republicii. 
 
În debutul manifestării, părintele Simion Goga, inspector pentru cateheză al Episcopiei Oradiei, a transmis mesajul de binecuvântare al Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei, care a felicitat pe participanţi, mulţumind organizatorilor pentru efortul depus şi grija în păstrarea şi promovarea valorilor şi tradiţiilor autentice creştine. 
 
Pe scena din sala de festivităţi de la Era Shopping Park Oradea au evoluat 27 de grupuri de colindători, reprezentând 27 de unităţi de învăţământ din judeţul Bihor: Colegiul Tehnic „Traian Vuia“, Liceul Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu“, Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu“, Şcoala Gimnazială „Dimitrie Cantemir“, din Oradea, şcolile gimnaziale din Sâmbăta, Cuzap, Luncasprie, Topa de Sus, Hidişel de Dobreşti, Butan, Beznea, Hidişelu de Sus, Chijic, Bucuroaia, Răbăgani, „Nicolae Popoviciu“ din Beiuş, Sânicolau Român, Căbeşti, Roşia, Pietroasa, Budureasa şi Balc, Colegiul Tehnic Vadu Crişului, Liceul Tehnologic nr. 1 din Popeşti, Liceul Tehnologic din Dobreşti, Colegiul Tehnic „Alexandru Roman“ din Aleşd, Liceul Teoretic din Bratca. 
 
În cadrul festivalului, Corul „Diacon Nicolae Firu“ al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu“ din Oradea, dirijat de arhid. Ştefan Lakatos şi grupul de colindători de la Liceul de Artă din Oradea, coordonat de Aurica Bontu, au susţinut un minirecital.
 
Juriul festivalului-concurs a fost alcătuit din Crăciun Parasca - folclorist, preşedintele juriului, pr. prof. Radu Rus, consilier pentru învăţământ şi activităţi cu tineretul al Episcopiei Oradiei, Dorel Octavian Rus, Protopopul Oradiei, Peştişului şi Aleşdului, Voichiţa Vancu şi Mioara Ţigan, inspectori de specialitate în cadrul ISJ, Viorica Cherteş, preşedinte AFOREO, şi Dana Oprescu din partea Palatului Copiilor şi Elevilor Oradea. Ca urmare a jurizării, şase dintre corurile şi formaţiile corale participante au luat premiul întâi, opt au fost răsplătite cu premiul al doilea, cinci cu premiul al treilea, iar restul au primit menţiuni. La final, colindătorii au fost răsplătiţi cu cozonaci, nuci şi mere, precum şi cu o diplomă de participare şi au fost invitaţi să deguste din bucate tradiţionale româneşti de post.

Colinde pentru vârstnici la Deva

Liceul de Arte „Sigismund Toduţă“ Deva şi Episcopia Devei şi Hunedoarei, în parteneriat cu Protopopiatul Deva şi Parohia Deva V, au organizat pe 13 decembrie, acţiunea socială „Am plecat să colindăm!“. 20 de copii preşcolari din Grupa „Fluturaşilor“ coordonată de educatoarea Estera Maria Olescher i-au colindat şi le-au urat sărbători fericite beneficiarilor vârstnici ai Centrului Social „Părintele Arsenie Boca“. Cele 15 persoane vârstnice prezente la acţiune s-au bucurat împreună cu copiii care le-au vestit Naşterea Mântuitorului şi au petrecut o zi în care au uitat de grijile vârstei. Prin purtarea de grijă a educatoarei şi a părinţilor copiilor, prezenţi şi ei la acţiune, beneficiarii au primit dulciuri şi fructe.
 
Cu această ocazie, Episcopia Devei şi Hunedoarei a mulţumit conducerii Liceului de Arte, educatoarei Estera Maria Olescher, copiilor şi familiilor acestora pentru implicarea în această activitate. (Pr. Silviu Dobai, pr. Diniş Dumitru, Ştefan Mărculeţ, Alexandra Andereş)