Colocviu internaţional la Pancevo
Săptămâna trecută, în „Sala cu Portrete” a Casei de Presă şi Editură „Libertatea” din Pancevo, Serbia, a avut loc colocviul internaţional desfăşurat sub genericul „Împotriva uitării”, care a avut ca temă „Aniversarea a 230 de ani de scriere românească”. La eveniment au participat Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Daniil, Episcop al Episcopiei Daciei Felix, arhim. Constantin Timiş, vicar-administrativ al Episcopiei Caransebeşului, pr. Moise Ianăş, vicar administrativ al Episcopiei Daciei Felix, cercetători, profesori şi oficialităţi locale.
În cadrul colocviului, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a prezentat comunicarea „Protopopiatul Panciovei, structură administrativă a Episcopiei Caransebeşului (1865-1949)”. De asemenea, Gheorghe Novac a prezentat comunicarea „Protocoalele circularelor (1783-1865)”, în care se subliniază faptul că şapte episcopi ortodocşi sârbi ai „Vârşeţului, Caransebeşului, Lugojului, Mehadiei şi alte ţinuturi” au transmis circulare parohiilor româneşti în limba română.
De asemenea, cei doi ierarhi au vizitat capela ortodoxă română cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir” din Pancevo, care în perioada anilor 1916-1921 a găzduit sediul Protopopiatului Pancevo, dependent de Episcopia Caransebeşului. Construcţia capelei a început în anul 1871, fiind pe atunci o clădire particulară. La sfârşitul secolului al XIX-lea, în urma despărţirii ierarhice, românii din Pancevo au rămas fără biserică, fiind nevoiţi ca prin colecta credincioşilor ortodocşi români din oraş să cumpere clădirea care până în zilele noastre este un reper duhovnicesc şi cultural în oraşul de pe malul Timişului. Totodată, cei doi ierarhi, alături de preoţii însoţitori, au vizitat bisericile ortodoxe româneşti din Satul Nou şi Petrovaselo.