Colocviu pentru perfecționarea clericilor la București
Sala „Iustin Patriarhul” a Centrului național pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din București a găzduit joi, 19 octombrie, colocviul de admitere pentru susținerea lucrărilor în vederea obținerii gradului 1 profesional în preoție. Fiecare din clericii candidați, proveniți din eparhii ale Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, a prezentat în fața unei comisii tema lucrării aleasă spre elaborare din programa orientativă.
Comisia în fața cărora au fost prezentate temele alese și modul în care lucrările vor fi structurate a fost prezidată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop‑vicar patriarhal, și a fost formată din cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București.
„Acest colocviu se desfășoară anual, fiind organizat în Mitropolia Munteniei și Dobrogei pentru a oferi clericilor din această mitropolie posibilitatea de a obține gradul 1 clerical. La acest colocviu se pot înscrie clericii care au o vechime de cel puțin nouă ani în preoție și care au obținut, în urmă cu patru ani, gradul 2 clerical. Pentru a se putea înscrie, ei trebuie să aibă o activitate frumoasă la parohie, iar înainte de prezentarea la acest examen, trebuie să ia legătura cu un profesor coordonator pentru a alege un titlu al lucrării pe care o vor alcătui și a elabora un plan minimal și o bibliografie orientativă înainte de redactarea propriu‑zisă a lucrării științifice și pastoral‑misionare. Sinodul mitropolitan stabilește anual o tematică. Ea este orientativă, întrucât cuprinde teme de actualitate din punct de vedere pastoral‑misionar, dar și principalele teme atribuite anual de către Sfântul Sinod Anului omagial sau comemorativ. În felul acesta, preoții au posibilitatea să abordeze subiecte actuale, dar și relevante pentru activitatea lor în parohiile în care slujesc. În momentul de față, s‑au înscris 118 clerici din mitropolie pentru obținerea gradului 1 clerical. Ei se prezintă la acest colocviu, își aleg titlul lucrării și îndrumătorul, având apoi la dispoziție un an pentru a elabora această lucrare. Lucrarea este deopotrivă una științifică, alcătuită după toate rigorile academice, dar în același timp este o lucrare în care preoții valorifică și experiența lor pastoral‑misionară în sensul în care ei nu mai alcătuiesc încă o lucrare de licență, ci își transpun această experiență în lucrarea elaborată, care, la final, după cum mulți au mărturisit, este foarte utilă pentru pastorația lor în parohiile unde slujesc”, ne‑a spus părintele Dumitru Ștefănescu, consilier eparhial la Sectorul administrativ‑bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor.