Colocviu teologic la Institutul „Saint Serge“

Un articol de: Marius Nedelcu - 04 Octombrie 2012

Între 18 şi 20 octombrie 2012, la Institutul Teologic Ortodox „Saint Serge“ din Paris are loc un colocviu teologic internaţional pe marginea principalelor puncte de discuţie din agenda viitorului Sinod Panortodox. Participă teologi ortodocşi din Franţa, Statele Unite ale Americii, Georgia, Rusia, Liban şi România, dar şi profesori de teologie din spaţiul catolic, precizează site-ul saint-serge.net.

Colocviul este organizat de Institutul Teologic Ortodox „Saint Serge“ din Paris şi de Centrul de Studii Ecumenice al Universităţii Catolice din Leuven, Belgia, în parteneriat cu revista „Contacts“ şi Colegiul Bernardinilor. În cadrul discuţiilor vor fi luate în dezbatere cinci mari teme care se află pe agenda viitorului Sinod Panortodox: Calendarul liturgic comun; Autocefalia, autonomia şi dipticele; Viitorul diasporei ortodoxe; Relaţiile Ortodoxiei cu alte confesiuni; Chestiuni etice şi sociale şi formele postului astăzi. Printre vorbitori se numără IPS Emmanuel, Mitropolitul ortodox grec al Franţei, IPS Gabriel, Mitropolitul de Comane, Nicolas Ozoline de la Institutul „Saint Serge“, Peter DeMey de la Universitatea din Leuven, preotul Vladimir Khoulap, de la Academia Teologică din Sankt-Petersburg, monahul Thomas Pott, stareţul Mănăstirii Chevetogne, preotul John Erickson de la Seminarul „Saint Vladimir“ din New York, preotul Emmanuel Clapsis, de la Colegiul „Holy Cross“ din Boston, şi Radu Preda, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Tema colocviului de la Paris este: „Viitorul Sinod Panortodox. Înţelegerea provocărilor“.

În ultimii ani, Patriarhia Ecumenică împreună cu celelalte Biserici Autocefale Ortodoxe au concentrat eforturile pentru organizarea unui Sinod Panortodox. De la conferinţa pregătitoare pentru acest sinod din 1976 au fost creionate mai multe puncte de discuţie care să fie incluse pe agenda Sinodului Panortodox. Aceste teme, foarte relevante în contextul actual, au fost şi motivul pentru care s-a organizat acest colocviu teologic internaţional de la Paris, care doreşte o aprofundare a acestor cinci teme din punct de vedere teologic şi social, evaluându-se implicaţiile lor pentru viitorul Ortodoxiei. „Acest colocviu va prezenta o reflecţie academică şi va fi îmbogăţit prin contribuţia personală a fiecărui teolog. Discuţia se va desfăşura cu prezenţa activă a specialiştilor în Teologia Ortodoxă şi cu contribuţia specialiştilor din alte domenii“, precizează organizatorii acestui colocviu.