Comemorarea monahului erou Gherasim (Iorgu) Cosma la Mănăstirea Cernica

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 11 Mai 2022

La mănăstirea ilfoveană Cernica a avut loc miercuri, 11 mai 2022, comemorarea cu onoruri militare a eroului sergent monah Gherasim (Iorgu) Cosma, la împlinirea a 120 de ani de la moartea sa. Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhi­episcopiei Bucureștilor, a săvârșit o slujbă de pomenire la mormântul monahului din cimitirul mănăstirii, iar la final, primarul comunei Viperești, județul Buzău, i-a oferit titlul de cetățean de onoare post-mortem.


 
La slujba de pomenire pentru monahul Gherasim Cosma, luptător în Războiul de Independență, s-au rugat împreună cu Preasfin­țitul Părinte Timotei Prahoveanul: protosinghelul Veniamin Anghel, sta­rețul Mănăstirii Ciolanu din ju­dețul Buzău, unde monahul erou a intrat în cinul monahal și a slujit; protosinghelul Vasile Pîrjol, sta­rețul mănăstirii ilfovene Cernica, și preoții militari Bogdan Burghiu, Gheorghe Neagu și Florin Ștefă­nică.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a evocat personalitatea monahului Gherasim Cosma, spunând că a fost rugător către Dumnezeu, dar și unul dintre eroii acestui pământ românesc. „Ne aducem aminte de acest monah, care a fost deodată luptător și rugător, care a întruchipat înaltele virtuți pe care le-au avut fiii acestui pământ românesc. Revenit din război, ca un luptător care s-a bucurat să primească recunoștința contemporanilor săi cu cele mai importante distincții ale vremii sale, mărturisea că doar el și patru camarazi au scăpat de pe frontul de luptă. De aceea, s-a gândit să-și închine viața Domnului din acel moment, mai ales după ce i-a pierdut pe cei dragi, inclusiv soția. Aici începe un altfel de curaj, unul filocalic, pe care l-a arătat în vremea cât a viețuit la Mănăstirea Ciolanu, aflată nu prea departe de locul său de baștină. La această mănăstire a fost un om al rugăciunii. Când s-au împlinit 25 de ani de la Războiul de Indepen­dență, a fost și el poftit alături de alți veterani de război să participe la comemorarea din București. Mergând greoi, a făcut parte dintre cei care mărturiseau bucureștenilor de atunci despre jertfa la care a luat parte. (…) Atitudinea semenilor și a urmașilor ne arată că jertfa lui și a altor luptători nu a fost zadarnică”, a reliefat Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Primarul comunei buzoiene Vi­pe­rești, Romi Dedu, a înmânat sta­reților celor două vechi lavre monahale titlul de cetățean de onoare oferit monahului Gherasim Cosma, pentru a fi păstrat la loc de cinste în muzeele acestora.

În continuare, pe acordurile „Imnului Eroilor” interpretat de Muzica Militară a Brigăzii 1 Mecanizata „Argedava” au fost depuse coroane de flori la mormântul monahului erou.

Ceremonia de comemorare s-a încheiat cu defilarea unui detașa­ment alcătuit din militari ai Batalionului 495 Parașutiști „Căpitan Ștefan Soverth”, care au purtat Drapelul de Luptă.

La eveniment au participat re­pre­zentanți ai Prefecturii Județului Ilfov; Consiliului Județean Ilfov; Inspectoratului Județean de Poliție Ilfov; Inspectoratului Județean de Jandarmi Ilfov; Primăriei Comunei Viperești, județul Buzău; Primăriei Comunei Cernica și Asociației Cadrelor Militare Femei în Rezervă și Retragere „Ecaterina Teodoroiu”.