Comisarul pentru Agricultură va da examen în Parlamentul European
▲ Comisarul desemnat pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, va fi audiat la Parlamentul European în perioada 11-19 ianuarie ▲ Timp de trei ore, românul va răspunde întrebărilor membrilor comisiei de specialitate a Parlamentului European (AGRI), iar în debutul întâlnirii va avea la dispoziţie 10 minute pentru o declaraţie verbală ▲ Până la acest moment, comisarul desemnat pentru Agricultură trebuie să completeze un chestionar ale cărui întrebări vizează „competenţele generale, angajamentul european şi independenţa personală“ ▲
Propuşi de către statele membre de comun acord cu preşedintele Comisiei Europene, comisarii desemnaţi sunt evaluaţi pe baza competenţelor lor generale şi a angajamentului lor european, precum şi a independenţei lor şi a cunoaşterii portofoliului respectiv. Înaintea audierii, candidatul furnizează un CV şi o declaraţie de avere şi răspunde unui chestionar scris.
Potrivit unui document de lucru, a cărui copie a fost obţinută de Agerpres, pe baza unei cutume bine stabilite, întrebările orale nu vor trebui să fie grupate, ci comisarii desemnaţi vor trebui mai degrabă să răspundă imediat fiecăreia dintre ele (aşa-numitul principiu „ping-pong“). După audieri, aşa cum prevede o anexă a regulamentului de procedură a Parlamentului European, ar urma să aibă loc „o reuniune comună a Conferinţei Preşedinţilor (liderii grupurilor politice din PE - n.red.) şi a Conferinţei preşedinţilor de comisii“ pe baza declaraţiilor de evaluare ale comisiilor.
La ce întrebări trebuie să răspundă comisarul desemnat pentru Agricultură?
Conform aceleiaşi surse, setul de întrebări cărora va trebui să răspundă comisarul desemnat pentru Agricultură va viza trei mari aspecte. În primul rând, este vorba despre Politica Agricolă Comună (PAC) după anul 2013. Problemele-cheie la care europarlamentarii vor dori răspunsuri sunt: „La ce tip de PAC ne putem aştepta de la comisarul desemnat, după anul 2013? Va căuta el să menţină structura PAC bazată pe doi piloni sau va lua în considerare combinarea aspectelor de dezvoltare rurală cu dezvoltarea regională?“.
În al doilea rând, întrebările se for referi la aranjamentele de finanţare a PAC, problema urmărită de europarlamentari fiind modul de finanţare pe care îl are în vedere comisarul desemnat pentru viitoarea PAC: procentaj din bugetul UE care să fie dedicat agriculturii, respectiv procentaj al cofinanţării PAC de către statele membre sau o renaţionalizare a unor părţi din PAC.
De asemenea, întrebările europarlamentarilor din AGRI ar urma să se refere şi la Tratatul de la Lisabona şi rolul PE de co-legislativ în acest context. Eurodeputaţii vor fi interesaţi să afle cum va garanta comisarul-desemnat, ţinând cont de intrarea în vigoare a Tratatului, că serviciile pentru care este răspunzător se ajustează cu PE ca for co-legislativ, potrivit noilor aranjamente privind co-decizia, şi cum, în acest context, interpretează comisarul desemnat articolul 43(3) al Tratatului, care stipulează: „Consiliul, la propunerea Comisiei, va adopta măsuri cu privire la fixarea preţurilor, ajutoare, taxe şi limitări cantitative“.
Cioloş trebuie să răspundă, până pe 6 ianuarie, la un chestionar
Fiecare comisar european desemnat va trebui să răspundă în scris, până la 6 ianuarie, unui chestionar de întrebări ce vizează în primul rând „competenţele generale, angajamentul european şi independenţa personală“. „Ce aspecte ale calificării personale şi experienţei dumneavoastră sunt în special importante pentru a deveni comisar şi a promova interesul general european, mai ales în domeniul de care veţi răspunde?“, „Ce vă motivează?“ şi „Ce garanţii de independenţă puteţi da Parlamentului European şi cum vă veţi asigura că orice activităţi trecute, actuale sau viitoare desfăşurate de dumneavoastră nu vor putea atrage semne de întrebare asupra îndeplinirii sarcinilor dvs. în interiorul Comisiei?“ sunt numai câteva din aceste întrebări.
Pe de altă parte, întrebările vor viza portofoliul şi rolul comisarului desemnat, în interiorul Comisiei, şi cooperarea cu PE şi cu comisiile sale de specialitate.
Cu privire la măsurile de politică în domeniul de care este responsabil, fiecare comisar va fi întrebat despre priorităţile sale: principalele trei priorităţi ţinând cont, acolo unde este relevant, de criza economică, financiară şi socială şi de îngrijorările referitoare la dezvoltarea durabilă, iniţiative legislative şi non-legislative specifice şi prezentarea calendarului, angajamente specifice cu privire la priorităţile comisiei de specialitate a PE.
Votul în plenul Legislativului european pentru întreaga echipă de comisari se va da pe 26 ianuarie, urmând ca după această dată Comisia să-şi preia mandatul.