Companiile nu se grăbesc să încerce săptămâna de 4 zile
Multe companii din România sunt încă reticente la ideea de a adopta săptămâna de lucru de 4 zile, deşi această abordare a fost experimentată cu succes, arată rezultatele unui sondaj realizat de o platformă de recrutare online.
Potrivit studiului BestJobs, în timp ce 80% dintre angajaţi îşi doresc să lucreze 4 zile pe săptămână, chiar şi în formula cu 10 ore pe zi, 40% dintre angajatori se tem că acest program ar influenţa negativ capacitatea oamenilor de a se concentra şi implicit productivitatea. De asemenea, aproape 35% dintre companii sunt preocupate de faptul că, pe termen lung, angajaţii ar ajunge la extenuare din cauza volumului zilnic de muncă crescut, deşi experimentele realizate arată contrariul.
„În Marea Britanie, 92% dintre companiile care au testat formatul cu 4 zile lucrate în loc de 5, fără a creşte numărul de ore din programul zilnic, au de gând să continue (experimentul, n.r.), în timp ce 30% îl vor adopta definitiv”, se arată în cercetarea BestJobs.
În viziunea specialiştilor, reducerea săptămânii de lucru ar avea un efect pozitiv şi asupra atragerii de forță de muncă.
„Aşa cum munca remote era privită ca excepţie înainte de pandemie, aşa pare să fie şi săptămâna scurtă de lucru acum. (…) Angajatorii ar trebui să fie deschişi la o astfel de măsură, pentru că va ajunge să fie cel puţin la fel de apreciată cum este în prezent flexibilitatea şi va contribui la atragerea şi retenţia angajaţilor valoroşi. În plus, se pot găsi formule de distribuire a activităţii care să asigure prezenţa unei părţi dintre angajaţi la birou în fiecare zi lucrătoare”, susţine Ana Vişian, reprezentanta platformei de recrutare, potrivit Agerpres. (C. Z.)