Companiile sprijină școlile profesionale
O companie din industria lemnului va investi 40.000 de euro în renovarea internatului şi dotarea cu echipamente moderne a unui laborator pentru aplicaţii practice din cadrul Colegiului Tehnologic „Grigore Cobălcescu” din Moineşti, judeţul Bacău. Elevii vor primi de la companie burse de până la 750 de lei lunar şi vor avea oportunitatea de a se angaja pe posturi de electrician, lăcătuş mecanic sau operator.
O companie din industria lemnului din România a anunţat începerea lucrărilor de renovare a internatului care va găzdui, din toamna acestui an, 28 de elevi ai unei clase profesionale nou create, în cadrul Colegiului Tehnologic „Grigore Cobălcescu” din Moineşti, judeţul Bacău. Compania va asigura, cu o investiţie iniţială de 40.000 de euro, renovarea internatului şi dotarea cu echipamente moderne şi specifice industriei de prelucrare a lemnului a unui laborator pentru aplicaţii practice. În plus, firma va aloca, odată cu începerea anului şcolar, un buget total de aproximativ 240.000 de euro, astfel încât, lunar, elevii să beneficieze de cele mai bune condiţii de studiu şi de cazare. „Proiect cu impact pe termen lung, la nivel educaţional, înfiinţarea clasei profesionale este un pas important în consolidarea unui domeniu aflat, în prezent, la început în România, din perspectiva alinierii la standarde occidentale, de ultimă oră. Holzindustrie Schweighofer îşi propune să îi ofere repere de succes, prin tinerii a căror instruire o susţine, cu resurse materiale necesare”, au declarat reprezentanţii companiei.
În cadrul clasei nou create, 14 elevi vor fi formaţi, timp de trei ani, în meseria de lăcătuş mecanic, iar alţi 14 elevi, în meseria de electrician joasă tensiune. Pe lângă bursa de la stat, ei vor primi de la companie burse de până la 750 de lei lunar, în funcţie de rezultatele şcolare obţinute. Cei 28 de elevi, deja înscrişi la cursurile noii clase profesionale, vor avea ocazia să îşi desfăşoare stagiile de practică în fabricile din România ale companiei. La finalizarea studiilor, absolvenţii vor primi un certificat de competenţă profesională nivelul III şi un certificat de absolvire a ciclului inferior liceal. În limita locurilor disponibile, acestora li se va oferi oportunitatea de angajare pe posturi de electrician, lăcătuş mecanic sau operator. „Gândim pe termen lung şi viziunea noastră în ceea ce priveşte dezvoltarea unei afaceri sustenabile include şi susţinerea comunităţilor în care ne desfăşurăm activitatea, clădim punţi pentru viitor. Un loc aparte îl reprezintă educaţia: contribuim la formarea viitorilor specialişti din industria lemnului. Avem parteneriate valoroase cu instituţiile de învăţământ din România, cărora le acordăm sprijin, pentru a le oferi tinerilor oportunităţi de formare profesională la cel mai înalt nivel”, a declarat Dan Bănacu, director general Holzindustrie Schweighofer, citat de Agerpres.
În ultimii cinci ani, compania a sprijinit cu peste cinci milioane de euro proiecte în domeniul sănătăţii şi al educaţiei. Pe de altă parte, ministrul educaţiei, Mircea Dumitru, a reafirmat că o prioritate a ministerului pe care îl conduce este refacerea structurii şcolilor profesionale, menţionând că această formă de educaţie este una de succes în ţări foarte dezvoltate. „Nu toţi elevii trebuie să meargă doar pe filieră teoretică. Economia şi societatea au nevoie de oameni cu diverse profesii. Mulţi vor o meserie, care să-i ajute să câştige bani. Trebuie să readucem la viaţă această formă de învăţământ”, a declarat ministrul Mircea Dumitru, la un post de televiziune. El a dat asigurări că o primă formă legislativă prin care să se reglementeze funcţionarea acestor şcoli va apărea curând, astfel încât în toamnă şcolile profesionale „să înceapă în forţă”.