Competiţie şahistă în Protoieria Sectorului 6 Capitală
Iubitori ai sportului minţii cu vârste cuprinse între 8 şi 60 de ani au putut participa sâmbătă, 30 mai, la un concurs de şah desfăşurat la Şcoala Gimnazială nr. 142 din Bucureşti. Acţiunea a fost organizată de Liga Tinerilor Creştini Ortodocşi Români (LTCOR) - filiala Sector 6, în parteneriat cu protoieria aceluiaşi sector, şcoala-gazdă, parohiile „Adormirea Maicii Domnului" - Militari I şi „Adormirea Maicii Domnului" - Giuleşti.
Concursul „Cupa de Șah LTCOR" a reunit 60 de competitori, cei mai mulţi din Protoieria Sector 6 Capitală, răsplătiţi la final cu diplome de participare. Câștigătorii primului loc, premiaţi cu cărți şi cupe, au fost: Alexandru Tudor de la Parohia Parc Ghencea - grupa de vârstă 8-10 ani; Dragoș Florin Panait de la Parohia „Nașterea Maicii Domnului" - Drumul Taberei - grupa de vârstă 11-13 ani; Cornel Cuc de la Parohia „Pogorârea Sfântului Duh" - Militari - grupa de vârstă 14-16 ani; Radu Constantin Mirescu de la Parohia „Sfântul Andrei" - Militari - grupa de vârstă 17-60 de ani.
„Acest concurs este dovada vie a implicării Bisericii și în educația nonformală a comunității pe care o păstorește. Suntem încântați de numărul mare de participanți care au răspuns apelului nostru și avem nădejde că acest număr va spori treptat", a spus părintele Costel Burlacu, protoiereul Protopopiatului Sector 6 Capitală.
Bucuria participării și a socializării nu are vârstă
Şahul, unul dintre jocurile oneste, utile şi indispensabile în educarea celor tineri, are mulţi adepţi în ţara noastră, între care şi foarte mulţi copii. Doar privindu-i, pasiunea celor mici vizavi de şah este molipsitoare. Diana Niţă, de 9 ani, a fost unul dintre juniorii care au participat la competiţie. A câştigat prieteni, amintiri plăcute şi o experienţă pe care nu o va uita curând, mai ales că, după cum ea însăşi a explicat, „totul mi-a plăcut foarte mult, pentru că a fost educativ și minunat".
„Am avut bucuria ca acest concurs să se desfășoare în cabinetul de religie al Școlii Gimnaziale nr. 142, în baza parteneriatului încheiat între instituţia noastră de învăţământ și LTCOR. Existența acestui cabinet în școală reprezintă o dovadă clară a opțiunii elevilor și părinților față de ora de religie. 99,99% au semnat pentru ora de religie, o oră în care se promovează valorile morale și identitatea neamului românesc", a declarat preotul Avraam Anani, profesor de religie la Școala Gimnazială nr. 142.
La finalul concursului, marcat pe toată durata desfăşurării de buna dispoziţie a concurenţilor, dar şi a susţinătorilor acestora, Constantin Adrian Neagu, președintele LTCOR - filiala Sector 6, a ţinut să precizeze: „Mulțumim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru grija pe care ne-o poartă, în calitatea sa de membru de onoare al LTCOR, precucernicului părinte protoiereu Costel Burlacu și preacucernicilor preoți parohi de la parohiile Militari I și «Adormirea Maicii Domnului» - Giulești, tuturor părinților slujitori din sectorul nostru pentru sprijinul acordat, precum și doamnei Ioana Ionica, directorul Școlii Gimnaziale nr. 142."
De asemenea, părintele Ştefan David Fabian, de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului" - Militari I, s-a arătat mulţumit faţă de modul cum a evoluat ediţia din acest an a competiţiei şahiste, exprimându-şi încrederea cu privire la viitorul acestei iniţiative constructive, destinată tuturor vârstelor: „Nu e important cine a câștigat concursul, mai importantă a fost bucuria participării și a socializării. Ne-a fost ușor pentru că am întâlnit tineri deosebiți, cu multă ambiție și elan, cărora nădăjduim a le promova calitățile, a le găsi moduri constructive de petrecere a timpului liber, care să-i ferească de eventualele ispite ale contemporaneității. M-au surprins în mod plăcut ambiția și entuziasmul avut în practicarea acestui sport al minții a celor care au trecut de vârsta tinereții. Bucuria copiilor, aplombul tinerilor și fericirea părinților sunt motive întemeiate pentru a desfășura în viitor asemenea competiții".
Liga Tinerilor Creştini Ortodocşi Români - filiala Sector 6 funcţionează cu binecuvântare patriarhală din anul 2014. Scopul acesteia este promovarea credinţei creştine şi a spiritualităţii ortodoxe. Liga Tinerilor Creștini Ortodocși Români urmăreşte, de asemenea, apărarea drepturilor tinerilor şi conştientizarea îndatoririlor acestora pe care le au faţă de Biserică, neam şi familie.
Ghidul bunului şahist
Pentru a fi un adversar corect, un bun şahist trebuie să ţină cont de următoarele reguli:
1. Nu vă incomodaţi adversarul, nu-l presaţi să joace mai repede, nu discutaţi cu vecinii.
2. Jucaţi cu puţină vioiciune, însă fără grabă, evitaţi o prea mare încetineală care ar impacienta adversarul.
3. Nu tulburaţi meditaţia adversarului, mai ales când e rândul lui să joace, nu vorbiţi şi nu criticaţi modul cum joacă.
4. Nu-l influenţaţi pe adversar prin diverse mimici: triste, vesele, posomorâte etc.
5. Nu subestimaţi forţa adversarului.
6. Mutaţi piesele cu calm.
7. Anunţaţi că daţi şah, fără să strigaţi, iar matul fără ironii.
8. Nu disperaţi imediat într-o situaţie dificilă, în şah există deseori căi ascunse de scăpare; vă puteţi redresa.
9. Păstraţi-vă spiritul sportiv în orice situaţie: trebuie să ştiţi să câştigaţi cu graţie, cu discreţie şi, de asemenea, să ştiţi să pierdeţi afişând o bună dispoziţie; dacă aţi pierdut partida, încercaţi să învăţaţi ceva de aici, va fi primul pas către revanşă.
10. Încheiaţi partida cu o strângere de mână, propunând o revanşă în afara concursului.