Comunități din județul Buzău au fost vizitate de chiriarhul locului
În perioada 13-15 august, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, s-a aflat în mijlocul mai multor comunități din județul Buzău. Duminică, 13 august, a sfințit pictura bisericii Parohiei Udați din localitatea Smeeni, iar în seara zilei de 14 august, împreună cu 2.500 de persoane, a participat la procesiunea cu epitaful Adormirii Maicii Domnului pe străzile orașului Râmnicu Sărat. De sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Ciolanu, cu prilejul hramului istoric al așezământului monahal.
În ajunul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit slujba Privegherii în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Râmnicu Sărat, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La momentul rânduit, potrivit tradiției, a urmat o procesiune pe străzile orașului cu epitaful Adormirii Maicii Domnului, la care au participat 2.500 de clerici și credincioși, ne-a transmis pr. Dragoș Olteanu, consilier eparhial.
A doua zi, credincioși și pelerini din județul Buzău, dar și din alte zone ale țării, s-au reunit în rugăciune la sărbătoarea hramului istoric al Mănăstirii Ciolanu, închinat Adormirii Maicii Domnului.
Sfânta Liturghie a fost săvârșită la Altarul de vară al vetrei de rugăciune de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte: arhim. Chiril Lovin, de la Mănăstirea Antim din București; protos. Veniamin Anghel, starețul așezământului monahal; pr. Ionuț-Cristian Vuță, consilier eparhial; pr. Valeriu-Cristian Popoviciu, directorul Serviciului colportaj al eparhiei, precum și alți slujitori.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a evidențiat rolul pe care l-a avut Preasfânta Fecioară Maria după Înălțarea Domnului la cer și până la propria ei adormire: „După Înălțarea Mântuitorului Iisus Hristos, Preacurata Fecioară Maria se afla în centrul Colegiului apostolic. Toți Apostolii, în frunte cu Petru, se raportau la Maica Domnului ca la maica lor și îi cereau sfaturi. Ea a fost aceea care îi asista totdeauna cu sfintele rugăciuni. În discreție, în smerenie și cu ascultare desăvârșită față de Dumnezeu, ea se ruga pentru ca misiunea pe care Fiul ei a încredințat-o Sfinților Ucenici și Apostoli să aibă izbândă, în sensul răspândirii Evangheliei la toate neamurile din vremea aceea, și astfel să se dezvolte Sfânta Biserică întemeiată de Hristos Domnul prin jertfa de pe Crucea Golgotei și prin trimiterea Duhului Sfânt asupra Apostolilor în ziua Cincizecimii”.
La final a fost săvârșită și slujba Parastasului pentru ctitorii și viețuitorii cunoscutei mănăstiri buzoiene trecuți la cele veșnice.