Comuniune duhovnicească la hramurile mănăstirilor Brebu şi Călugăra

Data: 02 Octombrie 2013
La sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului, Mănăstirea Brebu a Episcopiei Caransebeşului şi-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârşită, din încredinţarea Preasfinţitului Lucian, Episcopul Caransebeşului, de părintele Gabriel Gozman, consilier social-misionar al Episcopiei Caransebeşului, alături de părintele Liviu Drăgan, protopopul Caransebeşului, împreună cu un numeros sobor de preoţi. La Sfânta Liturghie au participat numeroşi credincioşi, dintre care foarte mulţi la momentul potrivit s-au împărtăşit cu Dumnezeieştile Taine. Cuvântul de învăţătură a fost rostit de părintele Gabriel Gozman, în cadrul căruia a subliniat importanţa cinstirii Maicii Domnului.
 
Mănăstirea Brebu a luat fiinţă în anul 1997 din iniţiativa primarului comunei Brebu, Ioan Păcurariu, a credincioşilor din satele învecinate şi a familiei Toma Iţariu, care a donat terenul necesar construirii unei aşezări monahale, în locul numit Valea Popii, între localităţile Brebu şi Soceni. Piatra de temelie pentru biserică şi pentru clădirea care cuprinde trapeza, bucătăria, chiliile maicilor şi un arhondaric s-a pus în toamna anului 1997 de către Preasfinţitul Laurenţiu, actualul Mitropolit al Ardealului. Construcţia bisericii s-a definitivat şi a fost sfinţită la 1 octombrie 1999. În anul 2000, la propunerea chiriarhului, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ridicarea lăcaşului la rang de mănăstire cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului“. 
 
Şi Mănăstirea Călugăra a îmbrăcat haine de sărbătoare. Sfânta Liturghie a fost săvârşită în altarul de vară de părintele Alin Câmpean, consilier administrativ-bisericesc, delegatul Preasfinţitului Lucian, înconjurat de un numeros sobor de preoţi. La slujbă au participat numeroşi credincioşi.
 
Mănăstirea Călugăra a fost sfinţită în ziua de 1 octombrie 1861 cu mare fast de episcopul Emilian Kengelat din Vârşeţ, dăruindu-i-se hramul „Acoperământul Maicii Domnului“ şi „Sfântul Mucenic Procopie“, mutat apoi la data de 14 septembrie, la sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci. (Darius Herea)