Comuniune frăţească şi rugăciune în Patriarhia Moscovei

Un articol de: Pr. Eugeniu Rogoti - 04 Decembrie 2017

Delegaţia Bisericii Ortodoxe Române, condusă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a ajuns în cursul zilei de sâmbătă, 2 decembrie, la Moscova, pentru a participa la centenarul restabilirii instituţiei patriarhatului în Biserica Ortodoxă Rusă. Cu această ocazie, Patriarhul României a luat parte la sesiunea festivă de închidere a Sinodului tuturor arhiereilor Patriarhiei Moscovei în Catedrala „Hristos Mântuitorul” din Moscova, iar duminică a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie în mănăstirea moscovită ce adăposteşte cinstitele moaşte ale Sfintei Matrona.

La aeroportul Şeremetievo din Moscova, delegaţia Patriarhiei Române, condusă de Prea­fericitul Părinte Daniel, a fost întâmpinată de Înaltprea­sfinţitul Părinte Mitropolit Veniamin de Orenburg, Preasfinţitul Părinte Irineu de Orsk şi de Excelenţa Sa, Domnul Vasile Soare, Ambasadorul României la Moscova. În această vizită la Moscova, Patriarhul României este însoţit de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, pr. Michael Tiţa, consilier patriarhal, pr. Ştefan Ababei, consilier patriarhal, arhid. Maxim Ţifui, consilier epar­hial, diac. Ionuţ Mavrichi, consilier patriarhal, şi pr. Eugeniu Rogoti.

Imediat după sosire, delegaţia s-a deplasat la Catedrala „Hristos Mântuitorul” din Moscova, unde alte zece delegaţii ale Bisericilor Ortodoxe Autocefale erau prezente pentru a participa la sesiunea festivă de închidere a Sinodului tuturor arhiereilor Bisericii Ortodoxe Ruse, însumând aproape 400 de ierarhi. Sesiunea de mesaje s-a desfăşurat în Sala Sinoadelor de la demisolul catedralei moscovite. La sesiunea moderată de Preafericitul Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii, au citit mesajele lor despre comuniunea frăţească şi importanţa evenimentului de acum un secol în Biserica Ortodoxă Rusă următorii Întâistătători şi delegaţi ai Bisericilor Ortodoxe surori, conform dipticelor folosite în Rusia: Preafericitul Părinte Teodor al II-lea, Papă şi Patriarh al Alexandriei şi al întregii Africi, Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei şi al întregului Răsărit, Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teodor de Ahalţihe din Biserica Georgiei, Preafericitul Părinte Irineu, Patriarhul Serbiei, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Gavriil de Loveci din Biserica Bulgară, Preafericitul Părinte Hrisostom, Arhiepiscopul Ciprului, Preafericitul Părinte Anastasie, Arhiepiscopul Albaniei, Preafericitul Părinte Sava, Mitropolitul Varşoviei şi Poloniei, Preafericitul Părinte Rastislav, Mitropolitul Bisericii Ortodoxe din Ţinuturile Cehiei şi Slovacia, şi Înaltpreasfinţitul Părinte Tihon, Arhiepiscop de Washington.

Întâistătătorii şi reprezentanţii Bisericilor Ortodoxe prezenţi la această sesiune de închidere a Sinodului arhiereilor Bisericii Ruse au subliniat importanţa evenimentului de acum o sută de ani, care a reinstaurat demnitatea patriarhală în Biserica Rusă, dar şi necesitatea mărturisirii comune a credinţei de către toţi creştinii ortodocşi din lume.

În cuvântul său, Preafericitul Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii, a subliniat: „Iubiţi confraţi întru Hristos, vedem sosirea voastră aici ca pe o manifestare a iubirii frăţeşti şi a solidarităţii cu itinerariile îndelungi şi tragice ale Bisericii Ortodoxe Ruse din secolul XX. Vă primim cu deosebită dragoste şi respect, conştienţi fiind de faptul că şi Bisericile pe care le păstoriţi sau reprezentaţi au trecut prin momente grele în istorie. Unele Biserici reprezentate aici de Întâi­stătătorii lor trec şi astăzi prin încercări foarte grele, având pierderi de vieţi omeneşti - membri ai Bisericii. Ne rugăm Domnului să păzească toate Bisericile noastre în unitate pentru ca, în pofida circumstanţelor complexe ale vieţii, plinătatea Bisericii să păstreze conştiinţa necesităţii menținerii acestei unităţi ca pe lumina ochilor. În unitate constă forţa noastră şi prin unitate noi ne manifestăm solidaritatea cu toţi cei care suferă în unicul Trup al Bisericii lui Hristos”. La final, Patriarhul Kiril le-a mulţumit tuturor „tătătorilor şi reprezentanţilor Bisericilor Ortodoxe Autocefale care au împărtăşit împreună cu arhiereii Patriarhiei Moscovei bucuria împlinirii a 100 de ani de la restabilirea patriarhatului în Rusia. Înainte de a declara închisă sesiunea sinodală, Întâi­stătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse le-a mulţumit tuturor ierarhilor prezenţi la Sinodul arhiereilor Bisericii Ortodoxe Ruse.

Delegaţiile Bisericilor Ortodoxe surori, prezente la Moscova, au fost rugate, ieri, să slujească la bisericile şi mănăstirile din capitala Rusiei. Delegaţia Bisericii Ortodoxe Române a fost îndrumată spre Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din Moscova, care adăposteşte moaştele Sfintei Matrona, vieţuitoare în secolul XX, deosebit de cinstită de locuitorii capitalei ruseşti. Delegaţia a fost întâmpinată la mănăstire de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Veniamin de Orenburg, Prea­sfinţitul Părinte Irineu de Orsk, împreună cu maica stareţă, egumena Teofana Miskina. Liturghia a fost săvârşită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi din România şi Rusia. Cuvântul de după Evanghelie din Duminica a 26-a după Rusalii, conform calendarului bisericesc neîndreptat, despre pilda bogatului căruia i-a rodit ţarina şi intitulat „Hambare pline, iar suflet gol”, a fost rostit de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, după Otpust, conform tradiţiei din Biserica Rusă.

La finalul predicii, Patriarhul României a oferit maicii stareţe Teofana, ca semn de mulţumire pentru primirea călduroasă şi posibilitatea de se închina moaştelor Sfintei Matrona şi ca semn de binecuvântare, o cruce realizată la Atelierele Patriarhiei Române şi o cruce pectorală. De asemenea, la ieşirea din biserică, Patriarhul Daniel a împărţit credincioşilor iconiţe reprezentând Intrarea Macii Domnului în biserică, prăznuită în Rusia pe 4 decembrie.

Maica stareţă Teofana a mulţumit pentru daruri şi pentru bucuria de a primi în mănăstire, prima oară, un Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române şi i-a dăruit Preafericitului Părinte Daniel o icoană a Sfintei Matrona, pictată de maicile mănăstirii. După ieşirea din biserică, în timpul agapei, corul fetelor de la orfelinatul ce funcţionează în cadrul mănăstirii moscovite, îmbrăcate în costume populare, a oferit un concert de cântece religioase şi populare ruseşti.

După-amiaza aceleiași zile, 3 decembrie, delegaţia Bisericii Ortodoxe Române a fost primită de Preafericitul Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii, la reşedinţa din Mănăstirea Danilovski.