Comuniunea sfinților și credincioșilor români
În acest an, la sărbătorirea Ocrotitorului Bucureștilor, Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, este cinstit în mod special și Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica. Moaștele celor doi sfinți au fost purtate ieri, 25 octombrie, în tradiționala procesiune „Calea Sfinților”, pe străzi din apropierea Catedralei Patriarhale. „O sărbătorire profundă și completă a Centenarului Marii Uniri nu se poate realiza decât prin rugăciune în comun, bucurie şi pace duhovnicească, dar și prin împreună-lucrarea noastră cea roditoare întru virtuțile creștine pentru binele poporului român”, a spus Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în cuvântul de binecuvântare adresat pelerinilor, veniți la sărbătoarea hramului Catedralei Patriarhale.
An de an, Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, cheamă pe credincioșii din întreaga țară și de peste hotare la mărturisirea credinței ortodoxe și exprimarea comuniunii frățești în cadrul unui pelerinaj istoric în Capitala României. În Anul Centenarului Marii Uniri de la 1918, Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, cel aducător de sfinți în cetatea Bucureștilor, are împreună-rugător pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului, născut în cartierul Sfântul Visarion din București. În aceste zile Sfântul Calinic este numit „Bucureșteanul” datorită legăturilor sale cu Bucureștiul, dar și pentru faptul că oferă o binecuvântare specială celor care vin să îi cinstească sfintele moaște.
Procesiunea „Calea Sfinților” a început de la două locașuri de rugăciune
Cu două zile înainte de ziua sărbătoririi sale, pe la orele amiezii, moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou au fost scoase din Catedrala Patriarhală de pe Colina Patriarhiei în cetatea Bucureștilor, chemând pe oameni la împreună-rugăciune și părtășie la binecuvântarea lui Dumnezeu. După săvârșirea în catedrală a Sfintei Liturghii și a slujbei Acatistului Ocrotitorului Bucureștilor, în glasul clopotelor, al toacei și al cântărilor bisericești, icoana și racla cu sfintele sale odoare duhovnicești au fost purtate pe străzile din apropierea Catedralei. În acelaşi timp, de la Catedrala „Sfântul Spiridon”-Nou, paraclis patriarhal, au fost purtate în procesiunea „Calea Sfinților” icoana și moaştele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica.
Înaintea celor două racle au fost vestitori ai binecuvântării și bucuriei prăznuirii celor doi sfinți, și anume monahi și monahii de la mănăstirile și schiturile din Arhiepiscopia Bucureștilor; preoții consilieri eparhiali și patriarhali; preoți din cele 6 protoierii ale Capitalei; din cele două protoierii ale județului Ilfov; preoții de caritate din unitățile medicale, învățământ, cimitire și din cadrul MAI și MApN, elevele Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfânta Muceniţă Filofteia”-Pasărea; soborul de diaconi cu cădelnițe și câte șase maici cu cățui, care au înconjurat raclele cu sfintele odoare. În urma raclelor, au fost martorii ajutorului celor doi sfinți, grabnic-ascultători, și anume pelerinii, care au purtat în mâini fire parfumate de dumitriţe, crizanteme şi busuioc şi au intonat cântări închinate Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou și Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, împreună cu membrii Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale și membrii corului Seminarului Teologic „Nifon Mitropolitul” din Bucureşti.
Întâlnirea sfinților la Crucea brâncovenească de la baza Colinei Patriarhiei
Un moment important al procesiunii „Calea Sfinților” s-a petrecut la Crucea brâncovenească de la baza Colinei Patriarhiei, unde s-au întâlnit cele două brațe ale procesiunii „Calea Sfinților”, cea care a venit de la Catedrala Patriarhală, condusă de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și cea de la Catedrala „Sfântul Spiridon”-Nou, care a fost condusă de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.
După rostirea ecteniei întreite și intonarea troparelor celor doi sfinți, procesiunea „Calea Sfinţilor” a continuat până pe esplanada Catedralei Patriarhale, moment în care sfintele racle au fost aşezate în baldachin spre închinarea pelerinilor.
Întâmpinarea procesiunii la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală
Alaiul clericilor și al credincioșilor a fost întâmpinat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în Altarul de vară, dimpreună cu ierarhii membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, întrunit în aceste zile în ședință de lucru și ședință solemnă dedicată Anului omagial al unității de credință și de neam și Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918.
După rostirea ecteniei întreite, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt către pelerinii veniţi la hramul Catedralei Patriarhale, sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, intitulat „Comuniunea sfinților este izvor de unitate românească în cuget și simțiri”. La finalul cuvântului de învățătură a fost săvârșit polihroniul, un cântec liturgic festiv în cadrul căruia au fost pomeniți Patriarhul și ierarhii Bisericii Ortodoxe Române, clericii și credincioșii români.
Pelerinajul credincioșilor pe Dealul Patriarhiei, la moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou și ale Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, continuă până în ziua de luni, 29 octombrie. Astăzi credincioșii bucureșteni participă la Sfânta Liturghie săvârșită la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală.