Concediu de adaptare pentru părinţii adoptivi

Data: 04 Iunie 2015

La Conferinţa Naţională pentru Adopţie, desfăşurată în zilele de 2 şi 3 iunie la Timişoara, s-au atins principalele probleme cu care se confruntă familiile care doresc să adopte un copil, probleme atât de ordin legislativ, cât şi psihologic.

Anul trecut au fost adoptaţi la nivel naţional 821 de copii, în condiţiile în care în sistemul de protecţie specială sunt cuprinşi aproape 60 de mii de copii, iar 4 mii sunt declaraţi adoptabili. Adopţiile vor fi simplificate, potrivit unui proiect de lege elaborat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie.

De Ziua Naţională pentru Adopţie, marcată în fiecare an la data de 2 iunie, a fost organizată marţi şi miercuri la Timişoara a treia ediţie a Conferinţei Naţionale pentru Adopţie. În cadrul acesteia s-a discutat despre piedicile de ordin legis­lativ, social şi psihologic cu care se confruntă o familie care doreşte să adopte un copil. „Prejudecăţile, temerile şi miturile care înconjoară adopţia împiedică încă mulţi copii adoptabili să crească într-o familie permanentă. Facem apel la o mai mare responsabilitate a persoanelor implicate în procedura adopţiei”, a declarat Simona Czudar, preşedintele Asociaţiei „Ador Copiii”, citată de Mediafax. Aceasta a atras atenţia asupra faptului că, anual, aproximativ 300 de familii care doresc să adopte resping potrivirea cu un copil adoptabil. Organizaţia neguvernamentală semnalează şi o altă problemă, aceea a termenelor de judecată, care, deşi sunt stabilite de Legea adopţiei la 10 zile, sunt depăşite în medie de şapte ori la fiecare instanţă, ceea ce duce, inevitabil, la încetinirea procesului de adopţie.

Potrivit datelor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), anul trecut au fost adoptaţi la nivel naţional 821 de copii, iar 13 copii au fost adoptaţi internaţional. În acelaşi timp, în perioada 2011-2013, la nivel naţional au fost eliberate 4.658 de atestate în vederea adopţiei, însă doar 1.917 de copii au fost încredinţaţi familiilor adoptive, asta în ciuda faptului că în sistemul de protecţie specială sunt cuprinşi aproape 60 de mii de copii, iar 4 mii sunt declaraţi adoptabili.

Legea adopţiei va fi simplificată

În acest moment, în baza procedurilor stabilite de legea în vigoare, un copil declarat adoptabil ajunge într-o familie de adopţie după o perioadă îndelungată, astfel că proiectul de lege elaborat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) aduce modificări şi completează Legea nr. 273/2004 privind procedura adopţiei tocmai pentru scurtarea timpului de adopţie. Astfel, în proiect se stipulează reducerea de la 1 an la 6 luni a perioadei în care trebuie să fie căutate rudele copilului care vor să se ocupe de creşterea şi îngrijirea acestuia. În situaţia în care rudele nu sunt găsite în acest interval, poate fi începută procedura de declarare a adoptabilităţii copilului. Valabilitatea atestatului pentru adopţie necesar viitorilor părinţi va fi prelungit de la 1 la 2 ani, iar termenul de 2 ani stabilit pentru valabilitatea statutului de copil adoptabil va fi eliminat. Copilul va păstra acest statut până la încuviințarea adopției sau până la împlinirea vârstei de 14 ani, când îşi va exprima opinia cu privire la această posibilitate.

Proiectul de lege pentru completarea Legii adopţiilor mai prevede introducerea unor termene pentru procedurile derulate în faţa instanţelor judecătoreşti şi oferă părinţilor adoptivi posibilitatea să stea acasă cu copilul timp de 90 de zile în cadrul unui aşa-numit „concediu de acomodare”, în tot acest timp primind şi o indemnizaţie financiară.

Angajatorii vor fi obligaţi prin lege să acorde timp liber, în limita a 40 de ore pe an, persoanelor care doresc să adopte un copil pentru efectuarea evaluărilor necesare pentru obţinerea atestatului şi participarea la întâlnirile cu copilul. (Oana Nistor)