Conceptul vizual identitar al Centenarului Patriarhiei Române
La împlinirea a 100 de ani de la ridicarea la rangul de Patriarhie a Bisericii Ortodoxe Române se vor desfășura pe tot parcursul anului curent mai multe manifestări duhovnicești și comemorative, încununate de sfințirea Catedralei Naționale. Evenimentele organizate în acest an vor fi promovate sub un concept vizual identitar al Centenarului Patriarhiei Române, cu o profundă simbolistică istorică și duhovnicească.
Conceptul identitar include trei simboluri distincte, dar care reprezintă Sfânta Treime: Crucea Patriarhală Centenară; Sigiliul Centenar și Antetul Centenar.
Sigiliul Centenar reprezintă simbolul principal al identității Centenarului Patriarhiei Române, care se va regăsi pe toate materialele publicate dedicate împlinirii celor 100 de ani de la ridicarea în rang. Crucea Patriarhală, care are la bază forma tradițională a acesteia, cu numărul 100 înscris în cruce, va fi oferită ca distincție specială în acest an, iar Antetul Centenar reprezintă elementul care completează trinitatea identității Centenarului Patriarhiei. Va fi folosit pentru elementele de interior, foi cu antet, pagini de interior în cărți, ca semnătură ce atestă publicarea unui material în Anul Centenar.
Evenimentele Anului Centenar 2025 în Patriarhia Română
Printre manifestările desfășurate în acest an se vor număra canonizarea mai multor sfinți români contemporani și sfințirea Catedralei Naționale. În luna februarie se vor împlini cei 100 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie. „În data de 4 februarie 2025, împlinirea celor 100 de ani va fi marcată prin Sfânta Liturghie și o slujbă de Te Deum la care vor fi prezenți membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. În catedrală vor fi prezenți și membri ai Adunării Naționale Bisericești. Un moment cu totul special este proclamarea canonizării celor 16 duhovnici mărturisitori români care s-au sfințit în ultimul secol, al patriarhatului. (...) Aceste repere, care au fost alese dintre duhovnici și mărturisitori, sunt cele care marchează în prezent acest secol. Nu este un proces finalizat. Sfinții sunt cinstiți și lucrează permanent în viața Bisericii, dar la acest moment au fost aleși câțiva sfinți reprezentativi din fiecare mitropolie din țară și din Republica Moldova”, a declarat pentru TRINITAS TV părintele Ionuț-Gabriel Corduneanu, vicar administrativ patriarhal.
Sfințirea Sfântului și Marelui Mir
În luna aprilie va avea loc, pentru a 23-a oară în istoria Bisericii Ortodoxe Române autocefale, sfințirea Sfântului și Marelui Mir. „Sfințirea Sfântului și Marelui Mir este un eveniment ce are loc la câțiva ani. În 2025, în Joia Mare, cum este statornicit, cu participarea membrilor Sfântului Sinod, va fi sfințit Sfântul și Mare Mir în acest an omagial și comemorativ”, a mai spus părintele vicar administrativ patriarhal pentru Televiziunea Patriarhiei Române.
Împlinirea a 140 de ani de autocefalie
Tot în luna aprilie se vor împlini și 140 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române. „În data de 25 aprilie se împlinesc 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Recunoștința noastră față de Dumnezeu pentru tot ce ne-a dăruit va fi marcată tot prin slujba Te Deum-ului. În luna mai ne vom aminti și de momente de importanță panortodoxă. În acest an se împlinesc și 1.700 de ani de la Sinodul 1 Ecumenic de la Niceea. De aceea, Biserica Ortodoxă Română va organiza, la jumătatea lunii mai, un simpozion internațional, intitulat «Sinodul 1 Ecumenic de la Niceea: credința ortodoxă, baza unității Bisericii»”, a spus părintele Ionuț-Gabriel Corduneanu.
Sfințirea Catedralei Naționale și deschiderea pentru slujire
De asemenea, pe durata acestui an vor avea loc și proclamări locale ale unor sfinți din diferite zone ale țării. În București, vor fi proclamați: Sfântul Preot Mărturisitor Ilie Lăcătușu; Sfântul Cuvios Mărturisitor Sofian de la Antim; Sfântul Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae, și Sfântul Preot Mucenic Constantin Sârbu.
În luna octombrie vor avea loc și sfințirea Catedralei Naționale și deschiderea acesteia pentru slujire. „Luna octombrie este o lună a sfinților din Capitală, prin sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor. În anul 2025, în 26 octombrie, este stabilită sfințirea picturii și deschiderea Catedralei Naționale spre slujire permanentă. Nu va mai fi ca în anul 2018, o sfințire a Altarului Catedralei, care a fost urmată doar de o perioadă de închinare, după care lucrările au continuat, ci, deși lucrările la pictură vor continua și după octombrie 2025, totuși o parte a Catedralei va fi deschisă pentru slujire permanentă și va avea un program liturgic. La acest moment deosebit a confirmat prezența Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, care a fost prezent și la sfințirea Altarului, în anul 2018. Va fi un moment de bucurie legat de Centenarul Patriarhiei Române și de sărbătoarea autocefaliei, care va transforma într-o bucurie permanentă prezența și slujirea în Catedrala Națională”, a mai declarat părintele vicar administrativ patriarhal Ionuț-Gabriel Corduneanu.
Totodată, toate sectoarele Administrației Patriarhale și ale Arhiepiscopiei Bucureștilor vor fi implicate în organizarea unor numeroase evenimente culturale și editoriale.