Concert al Coralei „Te Deum Laudamus” la Conservator

Un articol de: Ioan Bușagă - 01 Noiembrie 2018

Corala bărbătească ortodoxă „Te Deum Laudamus” a deschis marți, 30 octombrie, stagiunea „Noi dăm tonul”, proiect al Universității Naționale de Muzică din București. Programul concertului coralei bărbătești din Sala „George Enescu” a cuprins lucrări religioase, patriotice și folclorice.

Stagiunea Universității Naționale de Muzică din București a fost deschisă prin concertul Coralei bărbătești „Te Deum Laudamus”.  „Este a doua participare a noastră în cadrul acestei stagiuni, prima fiind în data de  9 mai 2017. La invitația prorectorului Verona Maier, a Univer­sității Naționale de Muzică din București, am deschis stagiunea «Noi dăm tonul», fiind un concert special, pentru că nu a fost doar a cappella, întrucât am invitat și prieteni, și anume trei tineri care au avut un intermezzo muzical. Acesta a constat în două lucrări laice, dar ca ton tot apropiate de muzica religioasă, chiar dacă nu au avut un libret. Astfel, intermezzoul instrumental a fost realizat de Amalia Nedelcu la flaut; Evelina Andrieș la harpă și Radu Sinaci la violoncel. Cei trei invitați speciali au cântat împreună cu noi două lucrări din repertoriul internațional, și anume «Ave Maria» de Bach, prelucrare de Charles Gounod, și «Cantique de Jean Racine», de Gabriel Fauré, pentru care a fost făcut un acompaniament instrumental special pentru flaut, harpă și violoncel”, a precizat dirijorul coralei, pr. lect. dr. Zaharia Matei de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucu­rești.

În cadrul concertului au fost interpretate și lucrări patriotice dedicate Centenarului Marii Uniri și folclorice. Soliști au fost preotul Narcis Trifu, Cristian Mihail Paraschiv și Alexandru Tudor.

„Unul din scopurile stagiunii «Noi dăm tonul», a Universității Naționale de Muzică din Bucu­rești, este de a promova muzica românească și universală de foarte bună calitate. De asemenea, prorectorul Verona Maier ne-a invitat pentru că a dorit ca să deschidă peisajul acesta muzical laic, vocal și instrumental, cu aceste lucrări religioase, ca un fel de binecuvântare”, a mai precizat părintele dirijor Zaharia Matei.

La concert au fost prezenți membri din conducerea Universi­tății Naționale de Muzică din București, studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, elevi de la Seminarul Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul” și iubitori ai muzicii.