Concert aniversar la semicentenarul Corului „Lyra” din Buzău
Cu ocazia împlinirii a 50 de ani de activitate muzicală neîntreruptă și de promovare a culturii naționale prin cânt coral, Centrul cultural și educațional „Alexandru Marghiloman”, Primăria Municipiului Buzău și Asociația Culturală „Corul Lyra” au organizat sâmbătă, 25 noiembrie, în sala de spectacole a Teatrului „George Ciprian” din Buzău, un amplu concert‑eveniment, intitulat Lyra la 50 de ani. Cea mai recentă filă de istorie scrisă de corul înființat și dirijat de către distinsul profesor Ștefan Stănescu, începând cu anul 1973, a inclus recitaluri susținute de formația corală reprezentativă a Buzăului, alături de alte 6 coruri invitate din țară și de peste hotare.
Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a răspuns cu bucurie invitației de a participa la evenimentul aniversar, împreună cu pr. Marian Gegea, vicar administrativ eparhial, și preoții consilieri de la sectoarele învățământ și activități cu tineretul, respectiv cultural și comunicații media ale Administrației eparhiale. De asemenea, numeroși alți invitați au reprezentat Primăria Buzău și diferite instituții de cultură și educație din municipiu și din țară.
Formațiile prietene Corului „Lyra”, care au urat „La mulți ani” dirijorului și coriștilor, încântând publicul buzoian cu repertorii bogate, special alese cu acest prilej, au fost: Corul de copii „Happy Kids” din Buzău, dirijat de dna prof. Oana Dobre; Corul „Rodni Zvutsi” din Shumen, Bulgaria, condus de dna Milka Danailova; Corala ortodoxă mixtă „Neagu Ionescu” a Catedralei Arhiepiscopale din Buzău, dirijată de pr. prof. Gianin‑Cristian Oprea; Corala „Pastorala” din Focșani, condusă de dl prof. Dumitru Săndulachi; Corul „Astra” din Brașov, sub bagheta maestrului prof. dr. Ioan Oarcea; Corul „Orantis” din Soroca, Republica Moldova, dirijat de dna Veronica Chitan.
La finalul concertului, Părintele Arhiepiscop Ciprian a acordat prof. Ștefan Stănescu insigna pectorală a Ordinului „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău” pentru mireni și o icoană cu Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, în semn de prețuire pentru jertfelnicia sa în slujirea lui Dumnezeu și a oamenilor prin muzică.
Fondatorul Corului „Lyra” s‑a născut în data de 14 octombrie 1938, într‑o familie preoțească, a absolvit Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău, Institutul Teologic de Grad Universitar din București, pe lângă studiile muzicale de specialitate, și a insuflat, din postura de profesor de educație muzicală, dragostea pentru armoniile corale multor generații de absolvenți ai Colegiului Pedagogic „Spiru C. Haret” și ai Seminarului Teologic buzoian. Mulți dintre ucenicii săi talentați au fost cooptați, de‑a lungul anilor, în cadrul formației corale care a reprezentat cultura buzoiană și națională, prin participarea la numeroase festivaluri și concursuri de profil din țară și din Europa.