Concert caritabil la Biblioteca Naţională
Biblioteca Naţională a României a găzduit joi, 12 decembrie, cea de-a treia ediţie a Concertului caritabil „După datini colindăm!“. Scopul evenimentului a fost strângerea de fonduri pentru sprijinirea şi adăpostirea celor 35 de copii şi 10 mame aflaţi în grija Aşezământului social „Patriarhul Justinian Marina“ din Capitală.
Motivaţi de succesul ediţiilor anterioare ale concertului şi îndemnaţi de dorinţa de a plini lipsurile victimelor violenţei domestice şi ale copiilor din familii cu risc social, monoparentale şi dezorganizate, tinerii inimoşi din Asociaţia Studenţilor Teologi Ortodocşi (ASTO) au organizat şi în acest an concertul caritabil. Pe baza donaţiilor numeroşilor spectatori care au umplut Aula Bibliotecii Naţionale a României, vor fi achiziţionate haine, încălţăminte, produse de igienă personală, rechizite, produse alimentare şi dulciuri pentru cei mici, ce vor fi dăruite Aşezământului social „Patriarhul Justinian Marina“ din cadrul Asociaţiei „Diaconia“ a Arhiepiscopiei Bucureştilor. Potrivit lui Petru Deaconu, preşedintele Asociaţiei Studenţilor Teologi Ortodocşi, au fost strânse donaţii în valoare de 16.200 lei.
Concertul caritabil „După datini colindăm!“ a fost susţinut de Corul „Cantus Domini“ al Asociaţiei Studenţilor Teologi Ortodocşi (ASTO), dirijat de arhid. Ştefan Constantin Răzvan, de Grupul psaltic „Tronos“ al Patriarhiei Române, dirijat de arhid. Mihail Bucă, şi de Corul „Te Deum Laudamus“, dirijat de pr. lect. Zaharia Matei.
La finalul concertului de colinde din sala generoasă a Bibliotecii Naţionale, Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a vorbit despre rolul duhovnicesc al colindelor tradiţionale româneşti, dar şi despre semnificaţia sărbătorii Naşterii Domnului Iisus Hristos. De asemenea, Preasfinţia Sa a arătat că bunătatea trebuie să fie manifestată nu numai în aceste zile ce preced praznicul Naşterii Domnului, ci în fiecare clipă a anului şi a vieţii noastre. „Sunt mulţi copii care fie nu au avut această şansă, fie au refuzat-o, preferând să rămână în afara instituţiilor care le oferă găzduire, descurcându-se pe străzi în condiţii inimaginabile. Orfanilor, oamenilor singuri, necăjiţi şi bolnavi le trebuie haine, o masă caldă, dragostea semenilor nu doar o singură dată pe an, ci în fiecare zi. Măcar acum, când trăim sub imperiul apropiatei sărbători a venirii în lume a Mântuitorului Iisus Hristos ca expresie a iubirii nesfârşite a lui Dumnezeu pentru om, să ne arătăm şi noi, ca răspuns la această iubire dumnezeiască, generozitatea sufletelor noastre. După această perioadă, de fiecare dată când ne este la îndemână sau când întâlnim un om care are nevoie de ajutorul nostru material sau sufletesc, să întindem o mână de ajutor, pentru că mâna pe care o întindem noi este mâna nevăzută a Mântuitorului nostru Iisus Hristos“, a subliniat PS Varlaam Ploieşteanul.