Concert de colinde la Biserica Albă din București
În seara zilei de duminică, 8 decembrie, Biserica Albă, aflată pe Calea Victoriei din București, a fost gazda unui concert tradițional de colinde la care au participat numeroși credincioși și iubitori ai cântecelor religioase. Acest eveniment a fost organizat de Asociația coral‑religioasă „Te Deum Laudamus” din Capitală, condusă de pr. conf. univ. dr. Zaharia Matei, profesor de muzică în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București.
„În seara aceasta minunată de colinde, am reușit să Îl colindăm pe Pruncul Iisus și să aducem bucurie sufletească, atmosferă de rugăciune și de sfințenie în inimile oamenilor care au fost prezenți într‑un număr atât de mare la Biserica Albă. Am ales un repertoriu divers, cu lucrări clasice, dar și lucrări ale unor autori contemporani care au un limbaj modal, special, ce arată frumusețea și bogăția colindelor. Colindele sunt o expresie profundă a tradiției și spiritualității poporului român, păstrând o legătură vie cu valorile autentice ale creștinismului și ale culturii tradiționale. Prin mesajul lor, colindele transmit bucuria Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos, aducându‑ne nouă tuturor speranță și iubire. Ele ne învață să fim mai buni, mai uniți și mai recunoscători pentru darurile vieții, aducând lumină și bucurie în casele și sufletele noastre în fiecare an”, a spus părintele Zaharia Matei, dirijorul Coralei bărbătești ortodoxe „Te Deum Laudamus”.
Printre vorbitori s‑a numărat şi părintele prof. univ. dr. Mihai Săsăujan, paroh al Bisericii Albe din București: „Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Biserica Albă din București a găzduit în seara aceasta concertul de colinde al Coralei bărbătești «Te Deum Laudamus». Evenimentul se înscrie în cadrul unui proiect cultural, misionar și duhovnicesc la nivelul parohiei, pe care l‑am gândit pentru perioada Postului Nașterii Domnului. Prestigiul coralei la nivel național și internațional este bine cunoscut. Începuturile activității acesteia, în anii 90, după căderea regimului comunist din România, au fost în legătură directă cu Biserica Albă. Aici au avut loc timp de mulți ani repetițiile coriștilor voluntari devotați pentru a‑L întâlni pe Dumnezeu în cântare și rugăciune. Exprimăm recunoștință aleasă preacucernicilor preoți și studenți teologi, membri ai coralei, și dirijorului acesteia, părintele Zaharia Matei, pentru timpul dedicat acestui moment muzical înălțător și pentru jertfa voluntară depusă, care ne‑au ajutat să reflectăm împreună, prin ascultarea colindelor românești tradiționale, culte sau internaționale, la semnificația redescoperirii și reconsiderării sensului sărbătorii Nașterii Domnului Iisus Hristos în viața fiecăruia dintre noi”.