Concert de colinde la Biserica „Sfântul Elefterie”‑Nou din București

Un articol de: Filip Hristofor Cane - 23 Decembrie 2024

Biserica „Sfântul Elefterie”‑Nou, Paraclis Patriarhal, din Piaţa Operei, București, a fost sâmbătă seară, 21 decembrie, gazda unui concert de excepție susținut de Corul de Copii Radio, condus de Răzvan Rădos, și Corul „MelosTon”, dirijat de Dan Mihai Bărbulescu.

Interpretând piese din­tr‑un repertoriu variat, cele două corale i‑au încântat pe cei prezenți, printre aceștia numărându‑se repre­zen­tanți ai Asociației „Oameni, Valori și Fapte”, profesori, părinți, prieteni, dar și iubitori de muzică. Cele două corale au cântat colindele unor compozitori precum Gheorghe Cucu, ­Nicolae Lungu, Dumitru Georgescu-Kiriac și Franz Gruber.

„Concertul din seara aceasta a fost plin de emoție și bucurie, dorindu‑ne să transmitem celor prezenți vestea Nașterii lui Hristos. Colindele reprezintă pentru noi toți reapropierea de Dumnezeu, raportându‑ne la Nașterea Pruncului Sfânt și la reapropierea între semeni. Sărbătorile de iarnă reamintesc deseori oamenilor de valorile creștine cele mai imporante, precum iubirea, generozitatea și speranța. Fiecare vers al colindelor spune o poveste care reînvie miracolul Nașterii Domnului, conectându‑i pe cei care le cântă, dar și pe cei care le ascultă cu drag. De asemenea, dorim să mulțumim Asociației «Oameni, Valori și Fapte» pentru colaborarea pe care am avut‑o în această perioadă, dar și celorlalți parteneri, și anume: Muzeul Național «George Enescu» și Interact «Mihai Viteazul», dar și părintelui paroh Valer Ulican pentru găzduire și pentru grija părintească pe care a arătat‑o de fiecare dată corului nostru”, a spus Răzvan Rădos, dirijorul Corului de Copii Radio.

Totodată, Dan Mihai Bărbulescu a evidențiat dragostea și emoția cu care Corul „MelosTon” a interpretat colindele în această seară: „Mesajul colindelor este acela de bucurie, pace și armonie. Colindele au darul de a aduce liniște sufletească și pace. Prin fiecare vers și fiecare notă ele ne reamintesc să ne deschidem inimile, să împărtășim dragostea cu cei din jur și să găsim frumusețea în lucrurile simple. Indiferent de vârstă sau loc, colindele aduc o rază de lumină și ne invită să trăim sărbătorile cu sufletul plin de recunoștință”.

Printre vorbitori s‑a numărat şi părintele protoiereu Valer Ulican, parohul Bisericii „Sfântul Elefterie”‑Nou, care a evidențiat mesajul pe care ccolindele îl transmit: „Unul dintre cele mai puternice sentimente pe care le evocă colindele este bucuria. Aceasta nu este o bucurie superficială, ci una profundă, izvorâtă din miracolul Nașterii lui Hristos, un moment care simbolizează începutul mântuirii și al speranței pentru întreaga omenire. Versurile colindelor, pline de optimism și de recunoștință, ne reamintesc de această sărbătoare cu entuziasm și solemnitate. Într‑o lume adesea marcată de agitație și conflicte, colindele aduc un mesaj profund de pace. Ele ne învață să ne liniștim sufletele, să ne desprindem de grijile zilnice și să ne întoarcem către valorile spirituale. În decursul anilor, dar mai ales în această perioadă, ne‑au călcat pragul foarte multe corale și grupuri psaltice de renume, precum Corul de copii și tineret «Symbol-Jean Lupu» al Patriarhiei Române, Corul de Copii Radio, Grupul psaltic «Tronos Junior», Corul Seminarului Teologic Ortodox «Nifon Mitropolitul» din București, precum și alte grupuri vocale. Astfel, colindele sunt pentru noi toți o rugăciune, dar și o chemare de a fi în comuniune cu Dumnezeu”.