Concert extraordinar de muzică psaltică și corală la Filarmonica Oltenia

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu - 15 Noiembrie 2023

În prezența Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, în seara zilei de 13 noiembrie a avut loc, la Filarmonica Oltenia din Craiova, un concert deosebit de muzică psaltică și corală. 

Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova în cadrul Simpozionului Național „Slujitori ai artei muzicale psaltice și corale din Oltenia. Tra­diție și actualitate”. În cadrul acestei manifestări științifice, profesori și cercetători cu notorietate i-au evocat pe cei care au trudit de-a lungul istoriei, în spațiul Olteniei, la conservarea și îmbogă­ți­rea tezaurului imnografic al muzicii psaltice care îm­po­dobește strana Bisericii Ortodoxe, precum și al muzicii corale biseri­cești, ne-a transmis părintele Teodor Marcu.

În prima parte a evenimentului a concertat Grupul psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” al Catedralei Mitropolitane din Craiova, dirijat de lect. dr. Victor Șapcă, care a fost urmat de interpretarea Anei Nuță, studentă la Secția de interpretare muzicală - canto a Fa­cul­tății de Litere din Craiova. A sus­ținut apoi un scurt recital pianistul Andrei Ștefan Racu.

O altă prezență în concert a fost cea a Coralei „Ierofonia”, a preoților și studenților ortodocși din Craiova. Corala, înființată la îndemnul Mitropolitului Olteniei, are ca scop dezvoltarea vieții muzicale biseri­cești din cetatea Băniei și din ­Arhiepiscopia Craiovei. De asemenea, s-a dorit să constituie un exemplu de bune practici și de perfec­țio­nare și încurajare a preoților din fiecare protopopiat de a înființa coruri ale protoieriilor, dar și ale parohiilor. Corala „Ierofonia” a interpretat creații corale ale compozitorilor care s-au născut ori au activat în spațiul Olteniei, atât piese religioase, cât și prelucrări folclorice.

Un alt moment artistic a constat în interpretarea unui cântec popular notat și armonizat de profesorul Chiril Popescu, moment care le-a aparținut baritonului solist al Operei Române Craiova, lect. dr. Ioan Emanuel Cherata, și tenorului diacon Efrem Petrișor, acompaniați de pianistul Andrei Ștefan Racu.