Concert la Catedrala „Sfântul Spiridon”-Nou
Un concert dedicat apărătorilor Ortodoxiei din temniţele comuniste a avut loc joi, 6 aprilie, la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”-Nou, Paraclis Patriarhal, din Capitală. Concertul „Raze printre zăbrele” a fost susţinut de maici de la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului”-Diaconeşti, comuna Agăş, judeţul Bacău.
Grupul psaltic al Mănăstirii Diaconeşti a interpretat stihiri de la Ceasurile Împărăteşti din Vinerea Patimilor, cântece şi colinde din închisori, precum şi o cântare pascală. Iniţiativa organizării acestui eveniment a aparţinut pr. Ionuţ-Gabriel Corduneanu, vicar administrativ patriarhal şi slujitor la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”-Nou, Paraclis Patriarhal. „Este o seară deosebită în care avem prilejul să ne amintim de cei care au jertfit din tinereţea lor, din puterea lor, pentru ca noi să avem în inimă mărturia faptului că nu am căzut ca popor în faţa unor regimuri totalitare şi atee, că nu am făcut rabat ca popor de la ceea ce Hristos aşteaptă de la noi. [...] În acest «An comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului», acest concert este o ocazie foarte potrivită ca să ne amintească de Pătimirile Mântuitorului Iisus Hristos, fiind în perioada Postului Sfintelor Paşti, dar şi de pătimirile celor care au încercat după putinţa lor să urmeze Mântuitorului Iisus Hristos, în contextul unor vremuri tulburate, de încercare şi de cernere”, a precizat, în deschiderea concertului, pr. Ionuţ-Gabriel Corduneanu, vicar administrativ patriarhal.
Invitaţi la acest eveniment comemorativ au fost pr. Nicolae Bordaşiu şi scriitorul Marcel Petrişor, deţinuţi politici şi apărători ai Ortodoxiei în temniţele comuniste, care au vorbit cu emoţie despre alţi împreună-mărturisitori şi despre câteva experienţe din temniţele comuniste. „Dacă ne-a învrednicit Bunul Dumnezeu pe unii dintre noi să ajungem la aceste clipe, chiar dacă ne şiroiesc lacrimile, cum abia a putut să le reţină fratele Marcel, chiar dacă năpădesc amintirile, nu putem să nu mulţumim lui Dumnezeu pentru această clipă minunată în care pomenim pe toţi pe care îi avem. Pentru clipa aceasta de înaltă comemorare nu putem încheia fără să pomenim pe Patriarhul Justinian, care a fost, oarecum, ctitorul luptei anticomuniste. Cred că acest patriarh a fost de fapt cel mai subtil şi cel mai gingaş luptător, fără să folosească nici o armă, nici o autoritate verbală, ci a lucrat atât de frumos ca să apere Biserica şi pe toţi luptătorii care au trecut prin atâtea închisori în numele Bisericii”, a spus pr. Nicolae Bordaşiu.