Concert prepascal la Biserica „Sfântul Elefterie” din București

Un articol de: Filip Hristofor Cane - 21 Aprilie 2024

Credincioşii adunaţi în număr mare în măreaţa biserică din Piaţa Operei închinată Sfântului Mucenic Elefterie au trăit un moment de înălţare sufletească în seara zilei de 18 aprilie, sfântul lăcaş găzduind concertul pascal al Coralei bărbăteşti „Cantus Domini“, dirijată de arhidiaconul Răzvan-Constantin Ştefan. Programul evenimentului, care se înscrie în Stagiunea corală „Paul Constantinescu” a Asociaţiei Naţionale Corale din România, a inclus cântări specifice perioadei pregătitoare pentru praznicul Învierii Domnului, precum şi lucrări din perioada pascală.

 Concertul a fost deschis prin­tr-un cuvânt de prezentare a coralei înfiinţate în anul 2013, lecturat de Ionelia Lazăr, în care au fost punctate principalele realizări în plan intern şi internaţional în ceea ce priveşte participările la diferite concursuri şi competiţii şi distincţiile primite.

Corala „Cantus Domini“ a interpretat lucrări semnate de compozitori renumiți, deopotrivă români și străini, printre care se numără Sabin Drăgoi, Pavel Chesnokov, Gheorghe Danga, Ola Gjeilo, Sergei Rachmaninoff sau Nicolae Lungu. „Repertoriul ales de corala noastră în această seară a fost unul variat, în care am dorit să evidențiem atât lucrări cu tematică prepascală, cât și lucrări ale unor compozitori care au fost audiate în premieră în această seară”, ne-a declarat Andrei Predescu, vice­președintele Asociației Coralei „Cantus Domini“.

Printre vorbitori s-a numărat și Grigorie Cudalbu, vicepreședintele Asociației Naționale de Corală din România, care a evidențiat perfor­man­țele Coralei „Cantus Domini“, atât la nivel național, cât și inter­național. 

La finalul evenimentului, părintele protoiereu Valer Ulican, parohul Bisericii „Sfântul Elefterie”-Nou, a arătat că acest lăcaș de închinare reunește în mod regulat grupuri vocale renumite, printre care și Corala „Cantus Domini“: „Avem o colaborare foarte bună cu Asociația Națională Corală din România, care a organizat această stagiune ajunsă la a 13-a ediție. În decursul anilor, ne-au călcat pragul foarte multe corale și grupuri psaltice de renume, atât din țară, cât și din străinătate, cele mai recente fiind Corul bărbătesc «Cantus Domini», Corul de copii și tineret «Symbol - Jean Lupu» al Patriarhiei Române, Corala «Vouniatadon» din Grecia, precum și alte grupuri vocale. Astfel, cântarea bisericească este pentru noi toți o rugăciune, dar și o chemare de a fi în comuniune cu Dumnezeu, dar și cu aproapele nostru”.