Concertul de colinde al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei

Un articol de: Flavius Popa - 18 Decembrie 2023

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a organizat duminică, 17 decembrie, tradiționalul concert de colinde, intitulat, ediția aceasta, „Slăvind Nașterea lui Hristos”. Sute de ieșeni s-au bucurat de cântările interpretate de colindători, primind vestea Nașterii Mântuitorului nostru. Prezent la eveniment a fost și Înaltprea­sfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a adresat la final un cuvânt de binecuvântare.

 Anul acesta, în contextul Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți), Sectorul învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor a organizat în Sala „Unirii” (Cinema Victoria) tra­diționalul concert de colinde al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Evenimentul, intitulat „Slăvind Nașterea lui Hristos”, a reunit cinci coruri și grupuri corale de renume din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor: Grupul psaltic „Melos paisian”, Corul „Basileus” al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași, Grupul de colindători al Parohiei „Vorona Mare” din județul Botoșani, Corul psaltic de copii „Mini-Byzantion” și Corul Academic „Byzantion”.

La final, Părintele Mitropolit Teofan a adresat spectatorilor din sală, precum și urmăritorilor de pe LIVE, un cuvânt de binecuvântare: „Ni s-a așezat în față adevărul fundamental: Cuvântul S-a făcut trup și S-a sălășluit între noi. Dumnezeu devine om ca omul să devină Dumnezeu. Prin intermediul colindelor, Pruncul Cel dumnezeiesc, Maica Domnului, Dreptul Iosif, dar și îngerii, magii, păstorii, și din păcate și ucigașii de copii, Irod cu cei din casa lui, toți aceștia suntem noi. Păstori și îngeri, și poate și dintre cei din casa lui Irod, cântăm Pruncului Iisus, așe­zăm credința noastră la picioarele Lui, și în același timp, uneori, Îl alun­găm pe Domnul Hristos din viața noastră, precum cei din casa lui Irod. Prin intermediul colindelor, prin cuvinte simple, dar foarte adânci, aflăm de o întrebare, pusă de Domnul în Rai: «Unde ești, Adame?», «Unde ești, Eva?». Iar noi, pământenii, ne îm­părțim în general în două cete, uneori fiind și în faza intermediară. Unii răspundem: «Iată-mă, Doamne, robul Tău Te ascultă». În altă par­te aflăm ceea ce am aflat în această dimineață la Sfânta Liturghie: «Mi-am luat ogor, mi-am luat bărbat, mi-am luat femeie, de aceea, nu pot să-ți răspund la această întrebare». Un cuvânt din înțelepciu­nea Vechiului Testament, Domnul Se adresează oamenilor: «Fiule, dă-Mi inima ta. Doar inima ta doresc să o am: întreagă, completă, totală». Și la această afir­mație răspundem sau nu, iar colindătorii din această seară ne-au adresat aceste întrebări, și noi, cei din sală, am încercat să răspundem. Prin aplauzele dumneavoastră s-a arătat că încercăm să răspundem acestor grele întrebări, chiar dacă despre aceste lucruri, noi, în Biserică, încercăm să mărturisim de-a lungul întregului an un moment precum cel din seara aceasta arată parcă ceva mai multă consistență. Nu avem cuvinte pentru a le mulțumi colindătorilor că ne-au călcat pragul, nu avem cuvinte să le mulțumim gazdelor pentru inima lor deschisă. Și unora, și altora, Dumnezeu să le dăruiască un sfârșit de an binecuvântat și anul 2024 cu bucurie”.

După mesajul transmis de Părintele Mitropolit, toți cei prezenți în sală au încheiat evenimentul cântând „O, ce veste minunată!”.