Concertul de colinde al teologilor bucureşteni

Un articol de: Ioan Bușagă - 17 Decembrie 2016

Corul „Gloria Dei” al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti a susţinut joi, 15 decembrie 2016, tradiţionalul concert de colinde, în Aula Magna a Universității din București. Cu acest prilej, în holul central al Universității au fost expuse icoane realizate de studenţi români şi bulgari.

Evenimentul cultural-pastoral, care a avut loc în Aula Magna a Universității din Bu­curești, a fost deschis de pr. prof. univ. dr. Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă, care a evidenţiat semnificaţiile duhovniceşti ale colindelor.

„Primim şi noi colindele şi ne ducem cu gândul în Ţara Sfântă, la Betleem, în «Casa Pâinii», acolo unde Se naşte «Pâinea Cea vie» Care Se coboară din cer, Iisus, Care vrea să ne hrănească. Spiritual avem nevoie de hrană, uneori mai mult decât cea trupească, şi atunci El ne primeşte pe toţi la masa Sa şi, mai ales, vrea să ne pregătească pentru masa Împărăţiei Sale celei veşnice. Să fim şi noi pelerini pentru câteva clipe, să mergem pe drumul păstorilor, să mergem pe drumul magilor, să ne lăsăm călăuziţi de steaua călăuzitoare. Vom simţi şi noi aceeaşi bucurie, iar lumina tainică a Mântuitorului să strălucească şi în sufletele noastre. Să ne amintim că, după 33 de ani, acea lumină s-a transformat în vâlvătaia sau flacăra care a ieşit din mormântul Învierii. Să vă amintiţi că în Altar în partea stângă este o nişă unde preotul face Proscomidia, care simbolizează peştera cea sfântă. În fiecare Liturghie Iisus Se naşte, Se întrupează, Se jertfeşte şi apoi înviază. Toate acestea le primim prin glasul colindelor”, a precizat părintele decan Ştefan Buchiu.

Corul „Gloria Dei” a fost dirijat de preoţii lect. dr. Stelian Ionaşcu, lect. dr. Zaharia Matei, asist. dr. Alexandru-Marius Dumitrescu şi asist. dr. Nicolae Giolu. Cu prilejul acestui concert tradiţional de colinde, în holul central al Univer­sității din Bucu­rești a fost organizată o expoziție cu icoane dedicată praznicului Nașterii Domnului, realizate de către studenți de la specializarea „Artă Sacră” a Facultății de Teologie Ortodoxă din București și studenți ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă a Universității din Veliko Târnovo, Bulgaria. Scopul expoziţiei a fost de a marca atât legătura dintre instituţiile de învăţământ teologic ortodox, cât şi rolul spiritualităţii ortodoxe, reliefată prin icoane, de a menţine conştiinţa vie într-o lume con­fuză.