Concertul final al Festivalului „Lăudați pe Domnul” la București

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 26 Octombrie 2024

La Palatul Patriarhiei a avut loc sâmbătă seară, 26 octombrie, concertul final al Festivalului-Concurs Național de Muzică Bisericească „Lăudați pe Domnul”, care a ajuns la cea de-a 16-a ediție. Au fost audiate corurile care au câștigat premiul întâi la cele patru categorii ale festivalului, precum și două coruri invitate. În cadrul evenimentului ­artistic, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit cuvântul intitulat „Muzica biseri­cească unită cu rugăciunea contribuie la cultivarea sănătății sufletești”. La final, a avut loc festivitatea de premiere.

Competiția organizată de Sectorul teologic-educațional al Administrației Patriarhale a cuprins două secțiuni: ­interpretare și compoziție. La secțiunea de interpretare, împărțită în patru categorii, s-au înscris 23 de ansambluri corale de diferite tipuri, iar la cea de compoziție s-au înscris 15 concurenți.

Sâmbătă, concertul final a debutat cu un recital susținut de Corul de copii Radio, invitat special al ediției, dirijat de Răzvan Rădos.

În continuare, au fost audiate corurile câști­gătoare ale fiecărei categorii ale secțiunii de interpretare: Corala „Universitas” de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (categoria cor mixt); Corul „Meloritm” de la Palatul Național al Copiilor din București (cor de voci egale - copii); Corala „Valachia Christiana” din Târgoviște (cor de voci egale - femei/bărbați), și Grupul psaltic „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi” din Huși (cor monodic - stil psaltic/alte stiluri regionale de tradiție bizantină).

A urcat apoi pe scenă Corul „Vox Medicalis”, dirijat de medicul Tudor Ionescu, format din medici și lucrători în domeniul sanitar, muzicieni sau persoane din diferite medii profesionale.

La final, a avut loc momentul decernării premiilor și distincțiilor. Au fost premiați concurenții care au obținut premiile 1, 2 și 3 în cadrul sec­țiunilor de interpretare și de compoziție. Câști­gătorii au primit diplome, cărți și premii în bani, iar invitații speciali, Diploma 2024 - „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” cu medalie. 

La secțiunea A - Interpretare, au fost premiate 12 coruri la cele patru categorii. 

La categoria 1, cor mixt, premiul 1 a fost obținut de Corala „Universitas” de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași; premiul al 2-lea a fost oferit Corului mixt „Oremus” din Cluj-Napoca, iar premiul al 3-lea Coralei Catedralei Arhiepiscopale din Târgoviște.

La categoria a 2-a, cor de voci egale (copii), au fost obținute următoarele premii: premiul 1 - Corul „Meloritm”, de la Palatul Național al Copiilor din București; premiul al 2-lea - Corul de copii „Neos” al Catedralei Vechi din Arad; premiul al 3-lea - Corul Școlii „Sfântul Ierarh Nicolae” din Arad.

La categoria a 3-a, cor de voci egale (femei/ bărbați), au fost oferite următoarele premii: premiul 1 - Corul „Valachia Christiana”, din Târ­go­viște; premiul al 2-lea - Corala bărbătească ortodoxă „Epifania”, a Parohiei Timișoara ­Iosefin; premiul al 3-lea - Corala „Ierofonia” din Craiova.

La categoria a 4-a - cor monodic (stil psaltic/ alte stiluri regionale de tradiție bizantină) - s-au clasat pe primele trei locuri următoarele coruri: premiul I - Grupul psaltic „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi” al Catedralei Episcopale din Huși; premiul al 2-lea - Corul vlaho-bizantin din Buzău; premiul al 3-lea - Grupul psaltic de fete „Sfânta Mare Muceniță Tatiana Diaconița” din Craiova.

La secțiunea B - Compoziție, au fost premiați 6 compozitori la cele două categorii. Pe primele trei locuri ale categoriei 1 - lucrări psaltice, s-au clasat următorii: premiul 1 - pr. Virgil Ioan Nanu de la Mănăstirea Stavropoleos, pentru „Cântări din slujba Sfinților doctori fără de arginți Cosma și Damian”; premiul al 2-lea - diac. Gabriel-Nicușor Bercaru, protopsalt al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, pentru „Slujba Sfinților doctori fără de arginți Cosma și Damian”; premiul al 3-lea - diac. Cosmin-Vlăduț Mironescu, de la Catedrala Episcopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Huși, pentru „Slujba Sfinților doctori fără de arginți Cosma și Damian cei din Asia (1 noiembrie)”.

La categoria a 2-a, lucrări religioase armonico-polifonice, s-au clasat pe primele trei locuri ur­mătorii: premiul 1 - Robert-Dumitru Burcă, masterand la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, pentru lucrarea „Psalmul 68 - Stihuri alese - pentru două coruri mixte cu divizii și instrumente de percuție neacordabile”; premiul al 2-lea - Mihnea Dușcă, student la Universitatea Națională de Muzică din București, pentru lucrarea „Psalmul 37”; premiul al 3-lea - Andrei Miron, student la Universitatea Națională de Muzică București, pentru lucrarea „Auzi, Dumnezeule”.

Premiile au fost înmânate sâmbătă seară de părintele prof. dr. Nicușor Beldiman, consilier patriarhal la Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române. 

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit cuvântul intitulat „Muzica bisericească unită cu rugăciunea contribuie la cultivarea sănătății sufletești”.

Seara s-a încheiat cu un frumos moment artistic, când toți membrii corurilor invitate au interpretat de la locurile lor din aulă piesa „Sub milostivirea Ta”, aranjament muzical pr. conf. dr. Stelian Ionașcu.