Concertul prepascal „La umbra Crucii, în Lumina Învierii”, la Catedrala Episcopală din Oradea
La Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea, a avut loc, în ziua de 25 aprilie, tradiționalul concert prepascal „La umbra Crucii, în Lumina Învierii”, la care au luat parte Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, slujitori ai Sfintelor Altare și mulți credincioși.
Îndată după finalizarea programului liturgic al zilei, slujba vesperală a Pavecerniței Mari, părintele Laurențiu‑Florin Brîndaș, consilier pentru cateheză și activități cu tineretul, a rostit un cuvânt introductiv și a prezentat corurile care, de pe soleea catedrală, urmau să încânte auditoriul cu armonii polifonice, menite să sensibilizeze și să creeze atmosfera lăuntrică pregătitoare pentru Săptămâna cea Mare a Sfintelor și Dumnezeieștilor Pătimiri ale Domnului nostru Iisus Hristos.
Astfel, Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox din Oradea - dirijat de pr. prof. Ștefan‑Alexandru Lakatos, Corul „Psalmodia Varadiensis” al Facultății de Teologie din Oradea - dirijat de pr. conf. univ. dr. habil. Mihai Brie și corul Protopopiatului Oradea - dirijat de pr. prof. Ștefan‑Alexandru Lakatos, au fost cele care au teologhisit prin cânt și s‑au străduit să transmită din trăirile pe care un creștin se cuvine să le găzduiască mereu în sufletul său, mai ales în perioada premergătoare Sfintelor Paști.
Întru încununarea frumosului concert prepascal, Preasfinţitul Părinte Episcop Sofronie a rostit un cuvânt de folos duhovnicesc în care a descris evenimentul muzical din seara aceasta ca fiind o împlinire a îndemnului hristic - de a vesti Moartea Domnului Iisus Hristos și a mărturisi Învierea Lui - prin calea rugăciunii cântate și a comuniunii de taină: „În seara de acum, am fost cu toții în stare de priveghere, în așteptarea sărbătorii care se apropie și care ne pregătește pe toți pentru Taina cea mare, care ne așteaptă pe toți, prin biruința asupra morții a Celui Întâi‑Născut din morți, Domnul nostru Iisus Hristos. Întregul rezumat al credinței noastre creștine, mărturisitoare, este vestirea înaintea lumii a Morții pe Cruce a Fiului lui Dumnezeu înomenit și, deopotrivă, mărturisirea Învierii Sale. Și aceasta s‑a întâmplat și în seara de acum, pusă sub semnul Morții și Învierii Domnului. Este rugăciunea de comuniune întreolaltă, sfântă, profundă, dar mai ales unificatoare, comuniune cu Dumnezeu, cu Cerul, cu Sfinții. Pentru că rugăciunea nu desparte, rugăciunea nu dezbină, rugăciunea nu distruge. Rugăciunea zidește, unește, strânge risipirile fiilor lui Adam și fiicelor Evei. Este comuniunea cu Cel venit pentru noi, oamenii, ca să moară pentru noi și să învieze tot pentru noi; comuniune cu Sfinții care I‑au urmat, începând cu cea care s‑a învrednicit să‑L dăruiască lumii, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu; comuniune cu toate generațiile de sfinți și de creștini care au trăit și s‑au mântuit, iar acum, de dincolo, nevăzut, dar prin Hristos - Cel înviat a treia zi din morți - prezenți aici, împreună cu noi, în comuniune, în rugăciune sfântă”.
În sfârșitul alocuțiunii, ierarhul a transmis urări de bine și sărbători cu pace tuturor celor prezenți.