Concluzii privind organizarea ITO 2016
Moderatorii dezbaterilor de la Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din toată lumea (ITO) s-au întâlnit luni, 12 septembrie, pentru a vorbi despre modul cum au interacţionat cu participanţii, la ce concluzii au ajuns şi care au fost punctele bune şi mai puţin bune din cadrul evenimentului. Totodată, în cadrul întrunirii au fost aduse soluţii privitoare la îmbunătăţirea activităţilor cu tinerii.
Întâlnirea de luni s-a desfăşurat la Centrul de formare continuă „Dumitru Stăniloae” din Bucureşti. „Ne-am întâlnit doar cu acei voluntari care în cadrul Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi din toată lumea au jucat rolul de moderatori în cadrul atelierelor de lucru. În acest sens, astăzi am discutat despre feedbackul pe care ei l-au primit din partea participanţilor şi despre ceea ce ar putea fi îmbunătăţit în viitoarele activităţi cu tineretul. Apoi, am prezentat rapoartele lor de activitate, iar în ultima parte am evidenţiat concluziile, conştientizând ceea ce noi am învăţat din această întâlnire”, ne-a declarat Marius Ciulu, inspector eparhial în cadrul Sectorului teologic-educaţional.
„Am venit, am văzut, am implementat, dar nu putem să ne oprim aici”
Evenimentul de luni a fost menit să ajute Arhiepiscopia Iaşilor să afle care sunt preferinţele tinerilor în materie de activităţi şi cum să organizeze cât mai bine evenimentul de anul viitor.
„Sesiunea din seara aceasta a fost destinată facilitatorilor şi a fost structurată în trei părţi. În prima parte am încercat să identificăm plusurile şi minusurile întâlnirii, după care am dat citire acestora şi am încercat să găsim soluţii asupra minusurilor pentru a le transmite celor de la Iaşi. În partea a doua am văzut ce efect are întâlnirea la nivel personal, iar în a treia parte am văzut cu ce plecăm acasă de la această întâlnire, în sensul că am venit, am văzut, am implementat, dar nu putem să ne oprim aici, pentru că ne place să credem în continuitate şi în lucrul bine făcut. Ne propunem să implementăm, să deschidem un centru de voluntariat la nivelul Arhiepiscopiei Bucureştilor, ne propunem activităţi de voluntariat la nivel social, educaţional, la nivelul parohiilor şi la alte departamente unde vom simţi noi că este nevoie. Cel mai mare plus al ITO a fost acela că întâlnirea şi-a atins obiectivul, acela de bucurie a cunoaşterii”, a spus Cătălin Bîrsan, formatorul facilitatorilor ITO 2016.
Temele preferate au fost cele despre familie şi educaţie religioasă
După cum se știe, în perioada 1-4 septembrie 2016, peste 2.500 de persoane s-au întâlnit la Bucureşti, în cadrul celei de-a patra ediții a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din toată lumea.
Participanţii au fost uniți cu toţii de același crez: acela de a-și mărturisi identitatea de creștini ortodocși. „M-am bucurat să văd că se construieşte o relaţie mai strânsă între tineret şi Biserică. Temele au fost de o deosebită actualitate. A fost o bucurie nespusă pentru că m-am întâlnit cu tineri care au aceleaşi căutări sufleteşti ca mine şi cred că este important să continuăm să ne implicăm în astfel de activităţi, deoarece ne întăreşte în sentimentul că noi nu suntem singuri în drumul nostru către mântuire şi că suntem în comuniune. Temele preferate au fost despre familie, educaţie religioasă şi despre răspunsurile pe care le oferă Biserica tinerilor. De asemenea, s-a discutat despre problemele cu care aceştia se confruntă în societatea de astăzi, iar tinerii şi-au exprimat dorinţa de a participa la mai multe activităţi de voluntariat, de a participa la dezbateri, cateheze şi la activităţile sociale şi religioase, tocmai pentru a duce şi în lume ceea ce învaţă în Biserică”, ne-a declarat Flavia Popescu, facilitator din Bucureşti.