Concurs de toacă la Mănăstirea Bucium
Vineri, 12 iulie, în ziua cinstirii Sfintei Icoane a Maicii Domnului „Prodromița”, în curtea Mănăstirii Bucium din Iași au răsunat ritmuri de toacă. Departamentul misiune pentru tineret al Arhiepiscopiei Iașilor a organizat, în parteneriat cu Mănăstirea Bucium din Iași, cea de-a treia ediție a Concursului de toacă pentru copii și tineri. Evenimentul a așezat împreună 27 de participanți cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani, dornici să-și arate măiestria mânuirii acestui instrument bisericesc simplu, dar vechi de peste o mie de ani.
Această tradiție din Biserica noastră datează din Evul Mediu, fiind utilizată pentru a chema credincioșii la slujbă, a anunța momentele importante din viața comunității și a mănăstirilor, dar și pentru a transmite mesaje de alarmă în caz de primejdie. Cu trecerea timpului, toaca a devenit unul dintre elementele identitare ale culturii românești.
Competiția s-a desfășurat pe două categorii de vârstă, iar participanții au fost evaluați de un juriu format din părintele Iulian Zaltariov și părintele arhid. Mihai Ursache, ambii profesori de muzică la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași, părintele Mihai Zvorâște, inspector eparhial în cadrul Sectorului misiune al Arhiepiscopiei Iașilor, și părintele arhim. Nicodim Petre, starețul Mănăstirii Bucium, care a rostit câteva gânduri în legătură cu rolul pe care-l are toaca în viața satului: „Sunetul de toacă ce se aude mai ales sâmbătă seara înainte de vecernie și duminică dimineața înainte de Sfânta Liturghie este o invitație la rugăciune. Dumnezeu ne invită la întâlnirea cu El prin aceste mijloace: toaca și clopotul. Noi putem răspunde invitației sau o putem refuza. Clopotul și toaca redau sens comunității, reorganizează modul de gândire al celor ce s-au luat cu treburile și au uitat de sufletul lor. Toți cei ce aud toaca bătând își aduc aminte că Dumnezeu este Cel ce a creat Universul și El l-a creat și pe om. Ne aducem aminte că cea mai înaltă chemare, vocație a omului este sfințenia și viața veșnică. Cei ce bat toaca la bisericile lor din sat sunt trimișii lui Dumnezeu către oameni pentru a le readuce aminte că Dumnezeu nu i-a uitat, că îi iubește și îi așteaptă”.
Criteriile de jurizare au inclus abilitatea de a bate toaca, ritmul, precizia și interpretarea artistică, conduita participanților, cât și portul popular al acestora.
Fiind atenți la detaliile menționate mai sus, juriul a desemnat următorii câștigători: la categoria 6-12 ani - locul I - Rareș Tiba; locul II - Eduard Pintilie; locul III - Nicolae Radu și Ioan Damaschin, iar la categoria 13-18 ani - locul I - Yannis Costea; locul II - Narcis Grecu și George Lungu; locul III - Luca Prisacariu și Mihai Florin Golea.
Toți participanții la concurs au primit câte o diplomă și o carte prin care au fost apreciați pentru efortul depus și pentru contribuția lor la promovarea tradiției bătutului toacei.