Concurs național de creație pentru muzica de fanfară
Serviciul Muzicilor Militare în colaborare cu Casa Regală a României și Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România au organizat cea de-a 13-a ediție a Concursului național de creație pentru muzica de fanfară „Iosif Ivanovici”. Scopul concursului a fost promovarea creației muzicale pentru orchestrele de suflători. La gala laureaților care a avut loc miercuri, 28 martie, la Ateneul Român, a cântat și Corul preoților din Arhiepiscopia Râmnicului.
Muzicieni militari și civili au participat și anul acesta la Concursul național de creație pentru muzica de fanfară „Iosif Ivanovici”, ajuns la cea de-a 13-a ediție, singura competiție de anvergură națională din România, una dintre puținele din spațiul european care promovează creația muzicală pentru orchestrele de suflători. Ca și în anii precedenți, la finalul concursului a fost organizat un concert de gală, la Ateneul Român, în cadrul căruia au fost premiați câștigătorii secțiunilor concursului.
Concertul de gală de miercuri, 28 martie, a fost organizat sub patronajul Familiei Regale a României, de Orchestra Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale, dirijată de colonelul Aurel Gheorghiță, șeful Serviciului Muzicii Militare și inspectorul Armei Muzică Militară. „În fiecare an concursul își sporește prestigiul și calitatea artistică, iar muzicienii militari ne arată cât de virtuoși sunt în lumea muzicii specifică profesiei lor, dar, în același timp, și cu cât de mare virtuozitate interpretează piese clasice de toate genurile și din toate timpurile. De aceea, suntem nespus de fericiți că putem continua această minunată colaborare care se întinde pe parcursul a două, ba chiar trei secole, dacă socotim și secolul 21, cel în curs, și sperăm că o să putem fi la înălțimea legământului pe care strămoșii l-au lăsat”, a spus Alteța Sa Regală, Principele Radu al României.
Invitați la concertul de gală au fost pianistul Eduard Camen, violonistul Ștefăniță Gheorghe, Iustinian Zetea, solist al Operei Naționale București. De asemenea, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a participat la această gală și Corul preoților din Arhiepiscopia Râmnicului, dirijat de arhid. prof. dr. Codruț-Dumitru Scurtu. Cu acest prilej, au fost interpretate piese patriotice dedicate Centenarului Marii Unirii. Dimpreună cu preoții din Arhiepiscopia Râmnicului au cântat membrii Corului Brigăzii 1 Mecanizată „Argedava”, dirijor locotenent-colonel Daniel Florea, ai Corului Corpului de cadeți al Centrului de instruire pentru muzicii militare, dirijor locotenent-colonel Marius Șerbănescu, respectiv ai Coralei Bazei Logistice „Muntenia”, dirijor locotenent-colonel Cristian Marius Firca.
Aceste coruri reunite au mai susținut un concert similar marți, 27 martie, în cadrul Concursului național de creație „Iosif Ivanovici” la studioul de concerte al Muzicii Reprezentative a Armatei. Prezența preoților la acest eveniment a fost prilejuită de evenimentele pe care Patriarhia Română le desfășoară în cadrul Anului omagial al unității de credință și de neam și Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918.
La concertul de gală au fost prezenți: Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, membri ai Casei Regale, PS Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, cadre militare și numeroși invitați.
Concursul național de creație pentru muzica de fanfară „Iosif Ivanovici” a fost inițiat și organizat de Serviciul Muzicilor Militare în anul 2005 la inițiativa inspectorului muzicilor militare din acea perioadă, col. Ionel Croitoru, și Biroul de Creație din cadrul Serviciilor Muzicilor Militare, în colaborare cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România. Anul acesta se împlinesc 151 de ani de la înființarea, de către Regele Carol I, a Inspectoratului General al Muzicilor Militare, moment care a reprezentat punerea pe baze moderne a Armei Muzicilor Militare, creată la Iași, în anul 1831, în cadrul „Strajei Pământești”.