Concursul „Micul Onufrie“ pentru elevii clujeni

Un articol de: Marilena Asănica - 12 Iunie 2013

În ajunul sărbătorii Sfântului Onufrie cel Mare, pe 11 iunie, la Parohia „Naşterea Domnului“ din Cluj-Napoca, a avut loc Concursul „Micul Onufire“, Ediţia a VII-a.

După ce s-a săvârşit Sfânta Liturghie, în biserica Parohiei „Naşterea Maicii Domnului“ din Cluj-Napoca, păstorită de părintele Nicolae Buda, a început Concursul „Micul Onufrie, aflat acum la cea de VII-a ediţie, la care au participat 80 de elevi de la Şcoala „Constantin Brâncuşi“ din Cluj-Napoca, coordonată de directoarea Eugenia Marcu. Copiii au venit la biserică însoţiţi de profesoara de religie Daniela Necula şi profesoara Alina Bărăian, directoare adjunctă, iar aici au fost întâmpinaţi de preoţii Valentin Bochiş şi Dorel Man.

Copiii au susţinut au susţinut un program artistic cu cântece, poezii religioase şi rugăciuni, sub coodonarea prof. Daniela Necula. În acest an concursul dedicat Sfântului Onufrie a avut ca temă „De la Înviere la Înălţare, darurile copiilor pentru Micul Onufrie“ şi s-a desfăşurat pe cinci secţiuni. Fiecare copil a dăruit sfântului sărbătorit desene, creaţii literare, cântece şi rugăciuni sau „Cel mai frumos caiet de religie“. 

Agapa pentru participanţi

Au fost premiaţi elevii cu lucrările cele mai valoroase, precum şi elevii care participă în mod constant la Sfânta Liturghie. La final, toţi participanţii au fost răsplătiţi cu diplome, iconiţe şi micile pâini care amintesc de bunătatea şi dărnicia Micului Onufrie. Festivitatea s-a încheiat cu o agapă în sala de la demisol a bisericii. După sfinţirea bucatelor de către preoţii bisericii, copiii s-au bucurat să fie împreună, în jurul mesei, ca o familie mare.

De asemenea, în spaţiul de la demisol, ei au avut prilejul să admire Expoziţia de fotografii „Copiii în biserică“ ce poate fi vizitată până la sfârşitul lunii iunie şi care reuneşte în jur de 100 de fotografii de la toate activităţile realizate de cei mici: ateliere practice, cercul de pictură a icoanelor pe sticlă, expoziţii, concursuri, agape, festivităţi de premiere a elevilor cu succese deosebite.

Elevii de toate vârstele, din clasa I până în clasa a VIII-a au înflorit spaţiul bisericii, îmbrăcaţi de sărbătoare şi au adus bucurie preoţilor bisericii, părinţilor, profesorilor lor şi tuturor celor care s-au implicat pentru a da frumuseţe acestei zile. Astfel, cinstirea Sfântului Onufrie are rolul de a aşeza în sufletele copiilor modelele vii al sfinţilor care, cu smerenie, ascultare şi cuminţenie, şi-au dăruit lui Dumnezeu întreaga lor viaţă, împlinind porunca iubirii pentru Mântuitorul, pentru Maica Domnului, pentru cele sfinte şi pentru semeni.