Concursul „Tinerețea - balsamul vindecării bolnavilor” la final
Câștigătorii concursului „Tinerețea - balsamul vindecării bolnavilor”, organizat de Sectorul învățământ și activități cu tineretul al Eparhiei Buzăului și Vrancei, au fost premiați joi, 4 iulie, la Ceainăria Culturală din municipiul Buzău, de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.
Competiția s-a desfășurat în perioada martie - iunie 2024, la nivelul parohiilor buzoiene și vrâncene, respectiv al unităților de învățământ de pe raza acestora, înscriindu-se în seria manifestărilor dedicate Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și Anului comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți. Aproximativ 300 de elevi din ciclul gimnazial și liceal au concurat la cele 3 secțiuni ale concursului (literară, artistică și multimedia).
După prezentarea obiectivelor acestei întreceri de talente și competențe, realizată de către pr. Dan Necula, consilier eparhial, câțiva dintre câștigătorii secțiunii literare au recitat în fața audienței fragmente din lucrările scrise de ei - poezii, eseuri sau compuneri tematice. În foișorul Ceainăriei Culturale au fost expuse și lucrările plastice premiate - icoane ale unor sfinți doctori fără de arginți sau sfinți tămăduitori de boli sufletești și trupești. În total, au fost decernate elevilor 9 premii I, 8 premii II, 11 premii III și 15 mențiuni.
Înaltpreasfinția Sa a adresat, la final, un cuvânt de apreciere și mulțumire organizatorilor, elevilor și profesorilor coordonatori, bucurându-se de numărul mare de participanți și de faptul că tinerii au înțeles ceea ce li s-a propus prin conceptul concursului eparhial.
„Cred că ați înțeles, meditând asupra sintagmei din titlul concursului, cât de importanți sunteți voi pentru părinți, bunici, pentru cei din jur, la vârsta la care vă aflați acum. Ați conștientizat că tinerețea este un dar al lui Dumnezeu, că se manifestă prin acte creative și printr-o resursă bogată de energie în tot ceea ce faceți. Dar o bunicuță, care suferă de multe afecțiuni, își dorește cel mai mult să-și vadă nepoții, iar atunci când, din curtea casei ei, îi observă venind, nici nu mai simte durerea bolii care o apasă zilnic. Din această perspectivă, tinerețea voastră - a nepoților și strănepoților de astăzi - poate fi interpretată ca un balsam pentru suferințele bătrâneților”, a concluzionat Părintele Arhiepiscop Ciprian.
Chiriarhul Buzăului și Vrancei a oferit elevilor și îndrumătorilor acestora, preoți sau profesori de religie, diplome, icoane, CD-uri audio, volume și broșuri religioase. În timpul evenimentului, gazdele de la Ceainăria Culturală i-au servit gratuit pe cei prezenți cu băuturi răcoritoare și cu diferite gustări.