Concursul „Toacă și ie moldovenească” în Protoieria Onești

Un articol de: Silviu Dascălu - 23 August 2024

Joi, 22 august, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, s-a desfășurat la Schitul „Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare”, din cadrul Protopopiatului Onești, concursul „Toacă și ie moldovenească”. 

Evenimentul, aflat la a IX-a ediție, a fost organizat de către părintele protosinghel Claudiu Pan­țâru, egumenul Schitului „Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare”, împreună cu pr. Andrei Turcu, paroh al Parohiei „Sfinții Împărați Constantin și Elena”-Târgu Ocna, și a reunit 60 de participanți, copii cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani, din parohiile de pe Văile Trotușului și Cașinului (Catedrala „Pogorârea Sfântului Duh”-Onești, „Maria Magdalena”-Onești, „Sfinții Îm­pă­rați”-Târgu Ocna, Poieni, Viișoara, Mănăstirea Cașin, Moreni, Dofteana, Larga), precum și din Parohia Cernu - Protopopiatul Moinești și Parohia Fulgeriș - Protopopiatul Sascut.

Dincolo de a pune în mișcare competitivitatea tinerilor participanți, concursul „Toacă și ie moldovenească” și-a propus să evidențieze ideea de autentic raportată la tradiția ­Bisericii Ortodoxe Române, prin rugăciunea lemnului care invită pe creștinii ortodocși să participe la slujbele bisericii, precum și prin apelul la portul tradițional, evidențiind creativitatea sufletului românesc, care de secole se exprimă prin această artă populară. La fel ca unicitatea persoanei, ia este o piesă vestimentară unică ce reflectă trăirea celei care o coase, transpunând prin motive din natură gânduri și sentimente, ceea ce o face să devină dintr-un accesoriu vestimentar, pentru unii, un element ce trezește în inima celui care o poartă sentimentul de apartenență la un neam și o istorie, chemată să se înduhovnicească. 

Sunetul de toacă a bătut întâia oară, la ceasurile dimineții, pentru a-i chema pe participanți să guste din Potirul Euharistic, urmând ca apoi să primească binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, prin prezența părintelui protopop de Onești, Nicolae Zaharia, și a pr. Vlad Țuțurlan, inspector eparhial.

La final, toți participanții au fost premiați de către protosinghelul Claudiu Panțâru și părintele inspector Vlad Țuțurlan, care au oferit daruri din partea Înaltprea­sfin­țitului Părinte Ioachim, iar copiii, în semn de mulțumire pentru frumoasa zi, au arătat printr-un gest simplu unitatea și unicitatea Bisericii, făcând o horă moldovenească în jurul lăcașului de cult.