Concursul „Unirea: libertate și unitate” în Episcopia Tulcii
Elevii participanți la etapa eparhială a Concursului național cultural-artistic „Unirea: libertate și unitate”, organizat de Episcopia Tulcii, au fost premiați de Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii. Evenimentul festiv a avut loc joi, 3 mai, la Casa Avramide din municipiul Tulcea, în prezența preoților și profesorilor coordonatori. „Ne bucurăm nespus că și în anul acesta, la invitația generoasă a Patriarhiei Române, copiii din Episcopia Tulcii, respectiv din cele trei protopopiate, Tulcea, Niculițel și Babadag, au răspuns cu multă bucurie chemării de a participa la acest concurs național intitulat atât de sugestiv «Unire, libertate și unitate». Copiii au prezentat lucrările lor frumoase închinate evenimentului de acum 100 de ani, exprimându-și prin scris și viu grai atașamentul lor față de valorile spirituale ale neamului nostru românesc”, a precizat PS Părintele Episcop Visarion.
Potrivit pr. Ionuț Raul Grosu, consilier eparhial la Sectorul învățământ și activități cu tineretul al Eparhiei Tulcii, la cele trei secțiuni ale concursului, creație literară, artistică și multimedia, au participat 350 de copii din 20 de parohii din cele trei protopopiate. Juriul de la etapa eparhială a fost constituit din profesori de limba română și educație plastică, care au apreciat calitatea lucrărilor, care sporește de la an la an.
Câștigătorul etapei eparhiale a Concursului național cultural-artistic „Unirea: libertate și unitate” a fost desemnat proiectul „1 Decembrie 1918” realizat în parteneriat de Parohia Niculițel I, Școala Gimnazială „Alexandru Ciucurencu” din Tulcea, Liceul Teoretic „Meșterul Manole” din Sălcuța, Republica Moldova, și două instituții muzeale, tot din Republica Moldova.
În cadrul evenimentului festiv de la Casa Avramide au fost premiați și câștigătorii concursului eparhial „Pelerinaj spre înviere”, ediția a opta. Premiile au constat în rechizite și bani. La finalul evenimentului, membri ai Corului „Carpe in Deum” al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Casian” au susținut un scurt recital de cântări pascale.
Echipele și proiectul care au obținut premiul I pe fiecare județ vor fi premiate la etapa națională, în cadrul ceremoniei festive din data de 21 mai, la hramul istoric al Catedralei Patriarhale. (Ioan Bușagă)