Condiții mult mai dificile de obținere a creditelor
Cele mai multe bănci vor înăspri standardele de creditare pentru toate tipurile de credite, cele mai afectate fiind creditele de consum acordate populaţiei şi cele pe termen scurt acordate IMM-urilor, reiese dintr-un sondaj realizat de BNR. De asemenea, băncile se așteaptă la scăderi drastice ale cererilor de împrumuturi atât în cazul creditelor destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri (- 88%), cât şi în cazul creditelor de consum (- 86%).
„În contextul pandemiei de COVID-19, ce a luat amploare în România începând cu luna martie a anului 2020, piaţa creditului a înregistrat modificări importante în T1 2020. Aşteptările pentru trimestrul următor (T2 2020) sunt de continuare a acestor tendinţe, dar într-o manieră mult mai pronunţată. În T1 2020, o pondere moderată a instituţiilor de credit au înăsprit standardele de creditare, în timp ce cererea de credite s-a redus. Pentru T2 2020, băncile, într-o pondere importantă, estimează înăsprirea standardelor de creditare pentru toate tipurile de credite, cele mai afectate fiind creditele de consum acordate populaţiei şi cele pe termen scurt acordate IMM-urilor. Cererea de credite este estimată să se reducă şi în T2 2020, băncile semnalând acest lucru într-o proporţie însemnată în cazul cererii populaţiei (pentru ambele tipuri de credite) şi al cererii IMM pentru credite pe termen lung“, se spune în raportul Băncii Naţionale a României (BNR) privind creditarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei, citat de Agerpres.
Pe sectorul populaţiei, în primul trimestru al anului, o proporţie însemnată a instituţiilor de credit au semnalat o înăsprire a standardelor de creditare, atât pentru locuinţe şi terenuri (procent net de 12,1%), cât şi în cazul împrumuturilor de consum (procent net de 21,4%). Băncile estimează pentru trimestrul următor (T2 2020) continuarea tendinţei de înăsprire a standardelor de creditare (procent net de 44,9% asociat creditelor imobiliare, procent net de 59,9% asociat creditelor de consum). În ceea ce priveşte termenii creditării în cazul împrumuturilor imobiliare, instituţiile de credit au raportat o înăsprire asociată ponderii maxime a serviciului datoriei în venitul lunar (procent net de 4,1%), în timp ce pentru creditele de consum condiţiile de creditare au devenit mai dificile atât în privința termenilor referitori la gradul de îndatorare (procent net de 17,7%), cât şi a plafonului maxim pentru valoarea creditului (procent net de 17,7%). De asemenea, instituţiile au raportat pentru T1 2020 scăderea moderată a cererii în cazul ambelor categorii de credite destinate populaţiei (procent net de -30% pentru creditele imobiliare, procent net de -42% pentru cele de consum). Sondajul este efectuat trimestrial de BNR și are la bază un chestionar la care răspund primele 10 bănci de pe piața creditării, reprezentând aproximativ 80% din aceasta.
(Cristina Zamfirescu)