Condițiile în care șoferii își vor deconta daunele cu propriul RCA

Data: 28 Ianuarie 2021

În cazul unui accident între două autoturisme, șoferul prejudiciat își poate repara mașina cu propria poliță RCA, urmând ca asigurătorul său să își recupereze sumele cheltuite de la asigurătorul persoanei vinovate. Aceste noi reglementări vor duce la soluţionarea amiabilă a unui număr mai mare de dosare de daună, la micşorarea costurilor de gestionare a acestora, la reducerea termenului de acordare a despăgubirilor și, posibil, la „scăderea primelor de asigurare”.

Ministerul Finanţelor a publicat pe ­site-ul său proiectul de ordonanţă de urgenţă ce reglementează decontarea directă obligatorie între asigurătorii de RCA. Potrivit proiectului, decontarea directă garantează șoferului implicat într-un accident de care nu este vinovat posibilitatea de a folosi propria asigurare RCA în vederea reparațiilor, urmând ca asigurătorul să își recupereze sumele achitate de la asigurătorul RCA al persoanei vinovate de producerea accidentului.

„Prin transformarea decontării directe într-un serviciu de asigurare obligatoriu (…) se urmăreşte creşterea încrederii asiguratului în propriul asigurător, prin faptul că acesta nu ar mai fi nevoit să se adreseze unui asigurător cu care nu are o relaţie contractuală prealabilă. În aceste condiţii, teoretic, la alegerea asigurătorului propriu nu mai este avut în vedere ca principal criteriu de selecţie preţul asigurării, ci alte criterii orientate spre calitatea serviciilor oferite, inclusiv în acordarea despăgubirilor”, se menţionează în expunerea de motive a proiectului.

Decontarea directă între asigurătorii RCA este aplicabilă la îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii: accidentele auto se produc pe teritoriul României; vehiculele implicate în accidente sunt înmatriculate în România; prejudiciile au rezultat în urma unui eveniment produs exclusiv între două vehicule; ambele vehicule implicate au asigurare RCA valabilă la data evenimentului; s-au produs prejudicii exclusiv vehiculelor.

În aceste condiţii, persoana prejudiciată avizează dauna la propriul asigurător RCA. După efectuarea plăţilor despăgubirilor de către asigurătorul RCA al persoanei prejudiciate, acesta notifică asigurătorul persoanei vinovate cu privire la sumele achitate prin intermediul unei cereri de rambursare însoţite de documente justificative. Asigurătorul RCA al persoanei vinovate va achita sumele datorate în maximum zece zile de la data notificării.

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu, anunţa, în urmă cu o săptămână, într-un interviu acordat Agerpres, noile reglementări referitoare la decontarea directă și faptul că Guvernul va adopta o ordonanţă de urgenţă în acest sens. Anunțul a fost salutat de reprezentanţii Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), care au apreciat că decontarea directă este o reglementare binevenită. (C. Z.)