Conducerea Greciei, comparată cu „guvernarea lui Ceauşescu“
Guvernul grec a anunţat şi a pus imediat în aplicare măsura de închidere a canalelor radio-televiziunii publice ERT, într-o demonstraţie de forţă inedită împotriva sindicatelor din acest sector. „Difuzarea se va opri la încheierea programelor de seară. ERT constituie un caz excepţional de lipsă de transparenţă şi cheltuieli incredibile, iar toate acestea se încheie acum“, a afirmat, marţi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Simos Kedikoglou.
Această măsură, radicală şi fără precedent, a fost anunţată fără preaviz, în momentul în care reprezentanţii creditorilor Greciei (Uniunea Europeană, Banca Centrală a Europei şi Fondul Monetar Internaţional) sunt prezenţi la Atena. Ministerul de Finanţe a publicat un comunicat în care anunţa că „ERT, ca entitate, nu mai există“.
Posturile radio-televiziunii publice ERT au încetat să mai emită marţi, la scurt timp după ora 23:00 (23:00 ora României), sediul principal situat pe un munte în apropiere de Atena fiind înconjurat de poliţie, relatează AFP. Reacţiile sindicale şi politice sunt foarte vehemente. „ERT aparţine poporului grec (...) este singurul organism independent şi singura voce publică, ce trebuie să rămână în domeniul public. Condamnăm această decizie bruscă“, au declarat reprezentanţii sindicatului GSEE.
„Este ilegal. Guvernul a oprit principalul post de emisie. Avem un guvern care aminteşte mai degrabă de România lui Ceauşescu, decât de un guvern rezultat din votul popular“, a declarat şi preşedintele principalului sindicat al salariaţilor televiziunii, Panayotis Kalfayanis, în timp ce Uniunea Europeană de radio-televiziune i-a cerut premierului Antonis Samaras să anuleze decizia de închidere a radio-televiziunii publice.
Sindicatele jurnaliştilor eleni au declanşat, ieri, o grevă de protest de 24 de ore în toate mijloacele de informare în masă, în semn de protest faţă de închiderea posturilor publice de radio-televiziune.