Conferință a clericilor din Protoieria Câmpina la Mănăstirea Caraiman

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 08 Iunie 2023

Clerici din cele șase cercuri pastorale ale Protopopiatului Câmpina, județul Prahova, s-au reunit în perioada 6-7 iunie la Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” al Mănăstirii Caraiman în cadrul ședinței semestriale de primăvară. În cadrul conferinței au fost discutate aspecte de ordin administrativ, fiind prezentate și o serie de referate care se încadrează în tematica Anului omagial 2023.

Conferința preoțească a fost organizată în două sesiuni, la lucrări participând părintele Dumitru Ștefănescu, consilier eparhial în cadrul Sectorului administrativ-bisericesc al Arhi­e­piscopiei Bucureștilor; părintele Alexandru Negoiță, consilier eparhial în cadrul Sectorului cimitire, monumente și servicii funerare; diaconul Cristian-Mihail Zamfir, referent în cadrul Sectorului economic-financiar; părintele protoiereu Grigore Melnic de la Protopopiatul Câmpina, precum și părintele prof. univ. dr. Vasile Gordon, în calitate de invitat.

În cadrul primei sesiuni de lucru, desfășurată în după-amiaza zilei de marți, 6 iunie, au fost discutate aspecte administrative ale slujirii pastorale, fiind prezentate și ultimele hotărâri ale Permanenței Consiliului eparhial, inclusiv cele referitoare la preoții pensionari. Detalii privind această sesiune a întrunirii clericale a oferit părintele consilier eparhial Dumitru Ștefă­nescu: „Nu a fost vorba doar despre transmiterea anumitor hotărâri, ci mai ales de oportunitatea pe care au avut-o clericii din cadrul protopopiatului de a discuta problemele concrete cu care se confruntă la parohie, atât din punct de vedere administrativ-bisericesc, cât și economic-financiar și, bineîn­țe­les, cu privire la administrarea cimitirelor parohiale. Întrucât de cele mai multe ori problemele sunt comu­ne, a fost o întâlnire și o expe­riență necesară. Cu privire la situația preoților pensionari, există mai multe hotărâri care stabilesc foarte clar statutul acestor clerici, rolul și impor­tan­ța lor în Biserică. Lucrul cel mai important este faptul că preoția nu încetează odată cu pensionarea, ci preotul îmbisericit are în continuare responsa­bilitățile slujirii”.

A doua zi a întrunirii a debutat prin săvârșirea Sfintei Liturghii în biserica Mănăstirii Caraiman. În cadrul lucrărilor au fost dezbătute teme în contextul Anului omagial al pas­to­rației persoanelor vârstnice și al Anului comemorativ al imnografilor și cân­tăreților biseri­cești (psalți). Totodată, părintele profesor Vasile Gordon a sus­ținut referatul cu tema „Rea­lități și pro­­­vocări actuale privind pas­torația și sprijinirea persoanelor vârstnice”, în care a subliniat rolul preotului în ajutorarea persoanelor vârstnice din parohie, mai ales în situațiile în care aceasta rămâne fără nici un ajutor.

Despre importanța acestei întâlniri a vorbit părintele protoiereu Grigore Melnic: „Ne-am întâlnit în rugăciune și învăță­tură. Suntem mai bine de 100 de preoți prezenți. Aceste cercuri pastorale sunt necesare pentru dezbaterea temelor anuale, dar și pentru a discuta anumite probleme de actualitate ale protopopiatului”.

În cadrul întrunirii, pentru eforturile depuse în vederea renovării și dotării sediului administrativ al Protopopiatului Câm­­pina, părintele protoiereu Grigore Melnic a primit din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Ordinul „Sfinții Martiri Brâncoveni”, pentru clerici.