Conferinţa „Adevăr, cunoaştere, credinţă”
Centrul de dialog şi cercetare în teologie, filosofie şi ştiinţă din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti a organizat marţi, 5 martie 2019, Conferinţa „Adevăr, cunoaştere, credinţă”. Evenimentul a cuprins, pe lângă dezbateri, şi lansarea volumului „Adevăr, cunoaştere, credinţă - perspective ştiinţifice, filosofice şi teologice”, apărut recent prin colaborarea Editurii BASILICA a Patriarhiei Române cu Editura Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad.
În cadrul întâlnirii, conf. dr. Adrian Lemeni a prezentat volumul recent apărut care are ca titlu tema dezbătută în anul 2017 la Arad, unde a fost organizat Simpozionul Naţional Interdisciplinar „Dialogul dintre teologie, filosofie şi ştiinţă”. Volumul coordonat de conf. dr. Adrian Lemeni, pr. prof. dr. Cristinel Ioja şi diac. asist. dr. Sorin Mihalache, conţine prelegeri ale specialiştilor din cinci centre universitare: Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara şi Arad.
„Am dorit ca la Facultatea de Teologie Ortodoxă să organizăm o dezbatere plecând de la o temă de actualitate: «Adevăr, cunoaştere, credinţă, repere filosofice, ştiinţifice şi teologice». Această dezbatere a plecat de la prezentarea unui volum structurat în două secţiuni. În prima parte este vorba despre tema «Adevăr, cunoaştere, credinţă», tratată din perspectiva dialogului dintre religie şi ştiinţă, iar a doua parte vizează aceeaşi temă, dar abordată din perspectiva relaţiei dintre religie şi filosofie. Volumul reuneşte referate ale unor specialişti din diferite domenii ştiinţifice, din filosofie şi totodată din teologie. Mărturisirea adevărului nu înseamnă o poziţie de tip izolaţionist, nu înseamnă o retragere, o repliere a teologiei, dimpotrivă, pe linia Sfinţilor Părinţi, există această invitaţie de a fi cuprinzători, de a ieşi înspre celelalte deschideri care există în domenii ale ştiinţei sau în domenii ale filosofiei. Ceea ce s-a întâmplat şi la Arad, ceea ce s-a publicat şi în acest volum şi ceea ce s-a discutat în cadrul întâlnirii din această seară reprezintă premise foarte bune pentru asumarea eclesială a dialogului dintre teologie, filosofie şi ştiinţă”, a declarat pentru TRINITAS TV conf. dr. Adrian Lemeni.
În cadrul întrunirii s-a discutat şi despre corespondentul celor 10 porunci din Vechiul Testament în fenomenologia fizică, temă propusă de Ştefan Cârstea, cercetător la Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară. „Prelegerea pe care am susţinut-o la Arad s-a intitulat: «Cum pot fi deduse legile fizicii din cele 10 porunci?» şi am extins această abordare, căutând să văd şi împlinirea duhovnicească a lor în legea lui Hristos, cum se văd în principiile mecanicii cuantice. Aceasta arată dimensiunea iconică a naturii şi de aceea cred că este foarte importantă abordarea de astăzi”. A şaptea ediţie a Simpozionului Naţional Interdisciplinar „Dialogul dintre teologie, filosofie şi ştiinţă” va avea loc în luna octombrie la Cluj-Napoca.