Conferința „Cămara cuvintelor lui Dumnezeu” la Facultatea de Teologie din Craiova
În ziua de 28 noiembrie, în Sala de festivități a Facultății de Teologie Ortodoxă din Craiova, a avut loc prima din cele patru conferințe teologice organizate sub egida Synaxis în anul universitar 2023‑2024. Prelegerea intitulată „Cămara cuvintelor lui Dumnezeu” a fost susținută de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” Dolj și cu Muzeul Cărții și Exilului Românesc.
Conferința a evidențiat învățătura ortodoxă despre Maica Domnului în relație cu evenimentul Nașterii lui Mesia. Dacă în Rai omul trăia o stare de comuniune intimă cu Dumnezeu, după căderea în păcat relația omului cu Dumnezeu s‑a desfășurat într‑un dialog al făgăduinței și al nădejdii. Preasfânta Fecioară este, potrivit teologiei răsăritene, aceea care, prin răspunsul liber pe care îl dă chemării divine, a viețuit în logica dăruirii, potrivindu‑se măsurii dumnezeiești.
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a vorbit despre crearea omului din iubire, despre căderea lui Adam, dar și despre făgăduința venirii Mântuitorului: „Pornim de la întrebarea: pentru ce Dumnezeu S‑a făcut Om? Aceasta este o frământare de multe veacuri. Omul este creat de Dumnezeu pentru că numai un Creator perfect, independent de lume, mai presus de tot ceea ce este creat, putea să fie Autorul acestui cosmos. Și ce cuvânt potrivit au ales filosofii și Părinții pentru a descrie creația: cosmos - frumusețe absolută. Tot ce a lucrat Dumnezeu este de o frumusețe pe care cu greu ne‑o putem imagina. Oare ce Îl determină pe Dumnezeu să iasă din veșnicia Sa și să intre în timpul nostru? În primul rând, ceea ce Îl caracterizează pe El Însuși - iubirea, pentru că «Dumnezeu este iubire» (1 Ioan 4, 8,16). Apoi, profetul Moise ne învață că omul este creat după «chipul și asemănarea lui Dumnezeu» (Facere 1, 26). Dacă celelalte lucruri au fost create prin cuvânt, omul este creat printr‑o intervenție unică a lui Dumnezeu, în mod direct, pentru că este vorba de o persoană care să primească darurile lui Dumnezeu. Atâta vreme cât a stat în relație cu Dumnezeu și nu a ascultat de vrăjmașul, Adam înțelegea lucrările lui Dumnezeu. În Rai, omul primea această comunicare într‑o intimitate cu totul deosebită. Starea lui Adam din Rai este de nedescris, încât ne întrebăm cum a fost posibil ca el să abandoneze această cale. Prin păcat, omul este lipsit de harul lui Dumnezeu și îmbrăcat în haine de piele (Facere 3, 21), adică în moarte. Totuși, Dumnezeu nu abandonează și nu se desparte de creația Sa și nicidecum nu o putea lăsa la întâmplare. Dumnezeu, Iubirea, nu S‑a despărțit niciodată de om. După cădere, Dumnezeu a continuat să vorbească și să comunice cu omul prin simboluri, prin profeții și prin făgăduința venirii lui Mesia”.
Prelegerea ierarhului a fost urmată de un recital muzical al corului Facultății de Teologie din Craiova, dirijat de pr. lect. univ. dr. Cristian Mazilița și lect. univ. dr. Victor Șapcă, precum și de o sesiune de întrebări.
Conferințele Synaxis constituie un bun prilej de întâlnire și dezbatere, fiind concepute din dorința de a pune în lumină frumusețea culturii teologice în general și de a surprinde capacitatea înnoitoare a tradiției creștine. Prelegerile academice sunt dublate de evenimente prin care sunt promovați autori de referință în domeniu și de momente de retragere spirituală în diferite așezăminte monahale din cuprinsul Mitropoliei Olteniei. Coordonatorii proiectului sunt pr. lect. dr. Mihai Ciurea și pr. lect. dr. Lucian Zenoviu Bot.