Conferinţă comemorativă a preotului martir Aurel Munteanu la Huedin
În sala de conferințe a Protopopiatului Huedin, a avut loc marţi, 21 februarie, o prelegere susţinută de istoricul Mircea Gheorghe Abrudan, cercetător științific la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române, filiala Cluj, cu prilejul împlinirii, în 20 februarie, a 100 de ani de la alegerea preotului Aurel Munteanu ca protopop al Protopopiatului Huedin.
În cadrul prelegerii au fost prezentate, prin videoproiecție, documente din arhiva Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, semnate cu ocazia acestei alegeri, inclusiv buletinele de vot.
A urmat prezentarea, de către prof. Mădălin Sebastian Lung, a ultimei apariţii editoriale semnate de Mircea Gheorghe Abrudan, carte ce constituie teza sa de doctorat în domeniul teologiei, intitulată „Biserica Ortodoxă și clerul militar din Monarhia Habsburgică între Pacea de la Carloviț și Primul Război Mondial (1699-1914)”.
În partea a doua a întâlnirii preoţilor din Protopopiatul Huedin, Frantz Floyd, directorul programului „Sfântul Dimitrie” al Asociației Filantropice Medical-Creștine „Christiana” Cluj, a vorbit despre efectele negative ale consumului de alcool şi modalitățile de combatare ale acestui viciu. Preoții au primit pliante informative despre programul desfăşurat de Asociaţia „Christiana”, despre care au mai vorbit preoții Horea Șaitiș și Liviu Borșa, implicați în desfășurarea programului „Sfântul Dimitrie”.
La final, pr. Dan Lupuțan, protopopul Huedinului, a oferit celor doi invitaţi, Mircea Gheorghe Abrudan și Frantz Floyd, Diploma comemorativă „Centenarul alegerii și instalării părintelui martir Aurel Munteanu ca protopop al Protopopiatului Ortodox Huedin (1923- 2023)”.
Manifestările dedicate centenarului alegerii și instalării ca protopop a preotului Aurel Munteanu vor continua în data de 2 mai, când va fi săvârșită slujba Parastasului şi va fi lansat un volum omagial de poezii și eseuri, coordonat de prof. Mădălin Sebastian Lung și pr. Dan Ionuț Lupuţan.
Preotul Aurel Munteanu a fost un apărător al credinței ortodoxe și un reprezentant al românilor din zona Huedinului. El a fost ucis în ziua de 10 septembrie 1940, în Piaţa Mare din oraşul Huedin, de trupele horthyste care au ocupat Ardealul.