Conferință dedicată Anului omagial la Lugoj

Un articol de: Pr. Dr. Ionel Popescu - 17 Aprilie 2024

Luni, 15 aprilie, la Biserica „Învierea Domnului” din municipiul Lugoj a avut loc conferința semestrială cu preoții din protopopiatele Lugoj, Făget și Sânnicolau Mare.

Consacrată Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor, această conferință a fost prezidată de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timi­șoarei și Mitropolitul Banatului, avându-i alături pe părintele Ionel Popescu, vicar-eparhial, părintele consilier eparhial bisericesc Mircea Szilagiy și pe părinții protopopi Ionuț Furdean (Lugoj), Dorin Covaci (Făget) și Marius Podereu (Sânnicolau Mare).

Invitați speciali la această întâlnire preoțească au fost dr. Gheor­ghe Borcean, vicepreședin­tele Colegiului Medicilor din România, și dr. Mircea Șerpe, de la Spitalul Municipal Lugoj. Lucrările confe­rin­ței ­au debutat cu slujba Acatistului Domnului nostru Iisus Hristos, după care a urmat predica rostită de preotul Liviu Ionuț Lacatâș de la Parohia Bucovăț, Protopopiatul Făget. În continuare, preoții refe­renți ­Emanuel-Ioan Pavel, de la Parohia Balinț, Protopopiatul Lugoj; Florin Ovidiu Carp, de la Parohia Bunea Mare; Dumitru Crașo­van, de la Parohia Cladova, Protopopiatul Făget, și Svetozar Mladenov, de la Parohia Pesac, Protopopiatul Sânnicolau Mare, au susținut referatele pregătite, în care au insistat asupra particularităților pas­torației bolnavilor din parohiile în care păstoresc. Părintele Mitropolit Ioan a dat apoi cuvântul doctorului Gheorghe Borcean, medic chirurg la Spitalul Municipal din Caran­sebeș, cu o activitate de peste 45 de ani. Dom­nia-sa este primul director de spital din România care a înființat un post de preot la spital, a amenajat un paraclis și apoi a construit o biserică în incinta uni­tății medicale.

Dr. Mircea Șerpe, de la Centrul pentru îngrijiri paliative din cadrul Spitalului Municipal Lugoj, a făcut referire la misiunea sa de ameliorare a simptomelor pacienților aflați la finalul vieții. La sfârșitul acestor luări de cuvânt, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a concluzionat: „Credin­ciosului aflat pe patul de suferință să-i vorbim despre nădejde, despre răbdarea durerii, până în ultima clipă, și despre viață.

Chiriarhul i-a sfătuit pe preoți să colaboreze cu membrii Consiliului și Comitetului parohial pentru ajutorarea credincioșilor bolnavi în această perioadă prepascală.

În rapoartele de activitate de la sfârșitul anului să fie evidențiate activitățile derulate în folosul bolnavilor. Preoții pensionari rămași în parohiile în care au slujit să se bucure de respect și de ajutor material, dacă este necesar. Preoții au fost sfătuiți de ierarh să-i îndemne pe tinerii parohiei să se înscrie la cursurile de prim ajutor, pentru a fi de folos la nevoie. Înaltpreasfinția Sa a adresat partici­panților rugămintea de a contribui, după Sfintele Paști, cu o donație pentru Catedrala Mântuirii Neamului.