Palatul Patriarhiei din București găzduiește în perioada 12-15 noiembrie 2023 Conferința Națională „Unitate dogmatică și specific național în pictura bisericească”. Ediția din acest an, a 10-a, are ca tematică „Programele iconografice și metodele de restaurare în arta bisericească actuală”. Sesiunile acestei întruniri sunt împărțite în trei secțiuni: Pictură bisericească, Restaurare și Normativ și îndrumător.
Sesiunea inaugurală a conferinței naționale s-a desfășurat în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei luni, 13 noiembrie, și a fost moderată de părintele asist. univ. dr. Silviu Tudose, cadru didactic al Facultății de Teologie Ortodoxă din București. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a binecuvântat deschiderea lucrărilor conferinței și a rostit cuvântul inaugural intitulat „Consultare pentru comuniune spirituală și comunicare practică”.
În continuare, reprezentanți ai mai multor instituții publice au transmis mesaje participanților la conferință. Primul a fost Ciprian Olinici, secretar de stat în cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte, care a subliniat rolul icoanei și al iconografiei bisericești în peisajul cultural european și național: „Asistăm la o reală și constantă reconfigurare a iconografiei sociale, concentrată, pe de o parte, pe abordarea cvasiseculară a chipului-model, iar pe de altă parte pe impactul pe care acest nou tip de iconografie îl are pentru colectivitate. Această abordare elimină, însă, dimensiunea personală, eliminând fie individul, fie colectivitatea, înțelese mai degrabă în termenii rentabilității și ai eficacității, decât în cei intimi ai identității și ai particularităților definitorii. (...) La polul opus, icoana, în accepțiunea sa creștin-ortodoxă, este înainte de toate o realitate dialogică, dumnezeirea care se comunică în deplină iubire persoanei umane și omul care răspunde în ascultare exemplară și asumată chemării lui Dumnezeu”.
Mesajul Academiei Române a fost prezentat de vicepreședintele instituției, acad. Mircea Dumitru, care a evidențiat locul icoanei în învățătura de credință ortodoxă, dar și în cultura umanistă contemporană. „Icoana este un element central care aparține nu numai cultului, ci are o semnificație majoră din punct de vedere teologic, întrucât pune în evidență persoana și taina ei. Icoana se descoperă ca sinteză doctrinară și ca o formă de conservare a revelației. Chestiunea iconicității și a reprezentărilor simbolice este una de mare interes și actualitate și în filosofia contemporană. (...) Filosofii sunt «la ei acasă» atunci când se discută în mod argumentat despre natura iconicității, a simbolurilor și a limbajului ca mediu cultural și social-istoric al reprezentării. Punerea în ordine a semnelor iconice care simbolizează a fost și încă este o temă fertilă pentru gândirea filosofică, iar în acest plan teologia și filosofia sunt complementare”, a spus vicepreședintele Academiei Române.
De asemenea, prof. univ. dr. Magdalena Iordache-Platis, prorector al Universității din București, a prezentat mesajul de felicitare al prof. univ. dr. Marian Preda, rectorul instituției: „În aceste vremuri, credința și reprezentările acesteia în arta bisericească devin moduri esențiale pentru mărturisirea întru credință și pentru păstrarea umanității. Acest eveniment constituie și un prilej de a transmite valorile creștine autentice tinerelor generații, de a le educa în spiritul prețuirii și ocrotirii creștine, dar și de a face cunoscute tradiția îndelungată și persoanele care dețin tainele procesului de creație și restaurare a artei bisericești”.
Rectorul Universității Naționale de Arte din București, Cătălin Bălescu, a evidențiat în alocuțiunea sa colaborarea fructuoasă dintre Biserica Ortodoxă Română și instituția pe care o conduce în ceea ce privește atât păstrarea tradiției iconografice, dar și conservarea patrimoniului cultural al artei naționale bisericești.
Părintele Silviu Tudose a prezentat apoi volumul ediției din anul 2022 a lucrărilor conferinței, intitulat „Lumina isihastă în arta bisericească. Slava lui Hristos pe Muntele Tabor și aureolele sfinților”, sesiunea încheindu-se cu festivitatea de premiere a câștigătorilor Concursului Național „Icoana ortodoxă - lumina credinței”, ediția a 12-a (2023), urmată de lansarea catalogului evenimentului.