Conferință dedicată Centenarului la Giula

Un articol de: Ioan Bușagă - 10 Iulie 2018

Istorici, clerici, reprezentanți ai autorităților statului român și ai unor asociații culturale românești din Ungaria au participat vineri, 6 iulie, la Giula, la conferința „Lungul drum al Unirii”. Scopul întrunirii a fost de a prezenta românilor din Ungaria contextul, dar și oameni și fapte care au contribuit la realizarea Marii Uniri de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918.

Conferința „Lungul drum al Unirii” a fost organizată de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria (UCRU), Direcția Județeană pentru Cultură din Arad, Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol” din Arad și săptămânalul românilor din Ungaria, „Foaia Românească”, cu sediul la Giula. La evenimentul de la sediul UCRU din Giula a participat și Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. Manifestarea culturală a fost deschisă de Eva Iova-Șimon, directorul săptămânalului „Foaia Românească”, conferința continuând cu prezentarea a patru prelegeri cu privire la „condițiile, împrejurările și personalitățile care au contribuit la realizarea Marii Unirii din 1918 a tuturor românilor într-un singur stat național unitar român”, ­informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Au susținut prelegeri Dorel Sinaci, directorul Bibliotecii Jude­țene din Arad, care a prezentat referatul „Vormärtz-ul românilor ortodocși din Banat și Crișana” (n.r.: Vormärtz reprezintă perioada din istoria Germaniei care precede Revoluția din 1848, din martie, în statele Confederației Germane); pr. protoiereu Aurel Becan, care a vorbit despre rolul românilor din Ungaria la făurirea Marii Uniri; Adrian Șimon, care a susținut prelegerea „«Ruptură totală», negocierile dintre Consiliul Național Român și ministrul pentru minorități Oszkár Jászi”; prof. univ. dr. Corneliu Pădureanu, care a prezentat contribuția lui Ștefan Cicio-Pop, lider al românilor din Ungaria în Parlamentul de la Budapesta, denumit drept „părinte al patriei”. Sesiunea a doua a conferinței a cuprins un concert de cântece patriotice, susținut de Maria Gheorghiu, dedicat unor făuritori ai Marii Uniri de la 1918.

„Referatele au adus multe informații inedite, au încercat să constituie o cronologie și inter­dependență a evenimentelor și condițiilor favorabile interne și externe care au contribuit, prin aportul unor personalități, la realizarea acestui mare deziderat al unirii tuturor românilor într-o singură țară; fapte care au fost primite cu mare interes de parti­cipanții la evenimentul de la Giula. Valoarea simbolică și impor­tanța conferinței au fost subliniate și de domnul consul general Florin Trandafir Vasiloni în cuvântul său, ținut după prezentarea referatelor. Astfel, în Anul Centenar, cu sprijinul unor artiști consacrați și al unor cercetători și istorici din Arad au fost aduse și înaintea românilor din Ungaria date importante și atmosfera care a contribuit, la vremea cuvenită, la realizarea Marii Uniri de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918”, informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.