Conferinţă dedicată rolului Ortodoxiei în societatea contemporană, la Galaţi
În Sala „Episcop Melchisedec Ştefănescu” a Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi s-a desfăşurat luni, 9 martie, conferinţa „După 30 ani: Ortodoxia şi societatea românească. Schimbare, adaptare, reformare”, suţinută de Mirel Bănică, cunoscut antropolog, sociolog şi cercetător la Institutul de Istorie a Religiilor din cadrul Academiei Române.
La evenimentul organizat de Centrul de Cercetare „Sfinţii Trei Ierarhi” al facultăţii gălăţene au participat Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, oameni de cultură, intelectuali, profesori, preoţi, studenţi, elevi din municipiu, ne-a transmis părintele Rareş Bucur, consilier eparhial.
Conferenţiarul a adus în atenţia publicului elemente importante ale modului în care Ortodoxia românească a traversat perioada celor 30 de ani de la căderea comunismului, evidențiind atât partea pozitivă a acestei perioade, cât și procesul secularizării cu implicațiile sale în viața Bisericii și a întregii societăți românești.
În partea a doua a întâlnirii, chiriarhul Dunării de Jos a adus în discuţie aspecte esenţiale întâlnite în viaţa de zi cu zi, oferind pilde din Pateric drept soluţii la multe dintre frământările, nedumeririle şi problemele actuale ale tinerilor și adulților acaparaţi din ce în ce mai mult de virtual și autoizolare. Evenimentul se înscrie în seria manifestărilor cultural-misionare organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos în perioada Postului Mare.