Conferinţă dedicată vieţii de familie, la Cluj-Napoca
Sute de clujeni au participat la Casa de Cultură a Studenţilor la cea de-a patra conferinţă din seria dedicată vieţii de familie, promovată de Organizaţia Creştină Agape şi Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului. Primele conferinţe au avut temele: „Societatea de azi: o lume fără familie?“, „Homosexualitate - ce ne spune Biblia?“ şi „Avortul - ce ne spune Biblia?“.
Despre tema „Divorţul. O soluţie? Ce ne spune Biblia?“ au vorbit atât invitatul permanent al Organizaţiei Agape, părintele profesor Stelian Tofană, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, cât şi invitatul special al evenimentului, Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
Conferinţa a fost deschisă de IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei care, pe lângă argumentele scripturistice pe care le-a adus cu privire la indisolubilitatea familiei, a evocat şi un text despre viaţa de familie a poetului Ioan Alexandru: „Prin legământul de aur al inelului nunţii, se desăvârşeşte cerul pe pământ, în vederea lucrării şi vederii adevăratei porunci şi împlinirii spirituale în lumina ostenelilor părinteşti. Familia - iată un loc al practicării înainte de toate a tuturor virtuţilor, a desăvârşirii comportamentale. Cum eşti în familie, acasă, cum te porţi cu cele intime ale tale, aşa te vei purta şi cu cei din jurul tău. Pentru formarea caracterului, a nobleţei sufleteşti a fiecăruia dintre noi, viaţa de familie are cel mai mult de spus. Acolo unde nu este rânduială, unde nu e armonia iubirii şi a sacrificiului de sine, nu este dat unui copil să vieţuiască“.
IPS Mitropolit Andrei a dăruit o diplomă de „Aleasă cinstire“ directorului Casei de Cultură a Studenţilor, Flavius Milăşan, pentru bunăvoinţa acordată în organizarea acestor conferinţe în incinta instituţiei pe care o coordonează. Flavius Milăşan şi-a afirmat, cu această ocazie, susţinerea pentru proiectele care ajută la educarea şi formarea tinerilor: „Suntem foarte onoraţi să găzduim această serie de conferinţe. Mă simt onorat ca în numele instituţiei să primim această distincţie şi vă asigur că şi pe viitor orice proiect care duce la educarea şi formarea tinerilor şi a studenţilor îşi găseşte casa în Casa de Cultură a Studenţilor“.
Jertfa reciprocă, cheia în viaţa de familie
Programul a continuat cu prelegerea părintelui profesor Stelian Tofană pe tema divorţului. Aceasta a inclus fragmente scripturistice care fac referire la destrămarea familiilor şi sfaturi pentru soţi pentru a evita tragedia din viaţa familiilor lor: „Jertfa este totul! Nu suntem nici unul perfecţi. Nu există om perfect. Fiecare avem scăpări, dar trebuie să faci o jertfă şi jertfa trebuie să fie reciprocă pentru a-l înţelege pe celălalt. Dar spun jertfă reciprocă! Adică dacă un lucru din ceea ce te caracterizează, dacă o slăbiciune, dacă o greşeală, dacă un neajuns al tău îl deranjează pe celălalt, de dragul iubirii, încearcă să te jertfeşti şi să eviţi aşa ceva. Şi atunci totul este perfect. Dar dacă jertfa nu este reciprocă, mereu spunând acesta sunt eu, n-am ce să mai fac, s-ar putea ca la un moment dat, celălalt să ajungă la culmea răbdării şi atunci eşti vinovat de acel ceva, că n-ai făcut, că n-ai îmbunătăţit nimic, minusul vieţii tale. Nu suntem perfecţi!“.
Concluzia părintelui profesor Stelian Tofană referitoare la divorţ a fost că această iniţiativă este una din care amândoi soţii au de pierdut.
Conferinţa s-a încheiat cu o sesiune de întrebări venite din partea publicului. În cadrul evenimentului a avut loc un recital la nai susţinut de un tânăr nevăzător, Călin Lăcătuş. De asemenea, publicul a avut posibilitatea să asculte mărturia oferită de un soţ şi soţia sa din judeţul Sălaj, care au ajuns la 56 de ani de căsătorie. (Alexandra Andereş, Oana Rusu)