Conferință despre dialogul interreligios în Iran
În orașul Mashhad din Iran a avut loc, în perioada 30-31 ianuarie 2019, o conferință dedicată dialogului interreligios, care a reunit peste 200 de participanți din Asia, Africa și Europa (Vatican, Malta, Grecia, Germania, România etc.) reprezentând Biserici, culte, instituții religioase, centre de dialog interreligios, mass-media, precum și diplomați sau oficiali acreditați în Iran din diferite țări. Evenimentul a fost organizat de fundația Astana Quds Razavi şi alte universităţi şi institute academice din Iran.
Evenimentul, fără precedent până acum, a pus în valoare tradiția dialogală milenară a acestui oraș, inițiată de Imamul Reza (766-819), al optulea imam șiit, care a purtat discuții și dezbateri cu reprezentanții tuturor religiilor existente în provincia Khorassan, în secolele VIII-IX. De altfel, mausoleul lui se află aici, fiind vizitat și cinstit anual de peste 27 milioane de pelerini din întreaga lume islamică. În deschiderea conferinței, prezidată de ayatollahul Ebrahim Raisi, custodele şi preşedintele cunoscutului aşezământ religios, a fost subliniată importanța deschiderii spre dialog a religiilor în contextul lumii de astăzi și necesitatea cooperării tuturor celor responsabili în vederea apărării și cultivării vocației religioase a umanității în fața materialismului și a secularizării agresive. Cu acest prilej, au fost lansate mai multe cărți, precum și o emisiune filatelică care celebrează prima conferință interreligioasă din Mashhad.
Ulterior, programul a continuat prin împărţirea participanţilor în patru secţiuni intitulate: „Raționalitatea în religie”, „Teocentrismul ca punct comun al religiilor”, „Rolul dialogului religios în menţinerea bunei înţelegeri a adepţilor religiilor”, „Iubirea și dreptatea în cadrul religiilor”, în cadrul cărora au fost susținute referate, urmate de dezbateri. Au fost expuse numeroase puncte de vedere din partea reprezentanţilor tuturor religiilor (islam, creştinism, iudaism, zoroastrism, sabeanism etc.), concluzia comună fiind că dimensiunea practică a dialogului interreligios poate contribui esenţial la concordia şi colaborarea dintre religii, având, totodată, potenţialul să inspire societatea contemporană şi să influenţeze pozitiv relaţiile dintre diferite ţări şi în alte domenii. De asemenea, a fost acentuată responsabilitatea tuturor religiilor din zilele noastre de a oferi mărturii ale eforturilor de apropiere şi comunicare, care vor constitui pentru generaţiile următoare tot atâtea repere şi modele de afirmare a identităţii religioase autentice în faţa ameninţărilor extremismului şi radicalismului sau sincretismului şi relativismului. Programul conferinţei a inclus vizitarea curţilor interioare ale mausoleului, întins pe o suprafaţă de 14 ha, a bibliotecii şi muzeelor existente aici, precum şi prezentarea sistemului de caritate, medical şi aprovizionare, realizate cu ajutorul unui serviciu de voluntariat performant ce include mii de membri din întreaga ţară. Conferinţa va fi continuată în viitor, la intervale periodice, şi va aborda diferite teme de interes contemporan al căror scop constă în apropierea, comunicarea şi promovarea armoniei interreligioase.